SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na predstavitvi knjige »Slovenije in pika!«: »Čas osamosvajanja je mogoče oceniti kot čas narodne enotnosti«

Ljubljana, 17. 6. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes v luči praznovanja 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije udeležil predstavitve knjige "Slovenija in pika!", kjer je imel uvodni nagovor. Predsednik Pahor je s svojimi spomini na takratne dogodke in pogledom v prihodnost soustvaril omenjeno knjigo. Njen naslov je povzet po njegovih besedah v intervjuju.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na predstavitve knjige "Slovenija in pika!"
Foto: Tamino Petelinšek / STA

"Na predvečer srebrne obletnice praznovanja samostojnosti naše države kot predsednik republike želim z vami deliti naslednje misli. Slovenci imamo dve temeljni zgodovinski izkušnji. Prva se je zgodila sredi prejšnjega stoletja: narodni razkol. Druga pa konec prejšnjega stoletja: narodna enotnost. Imamo obe najbolj radikalni izkušnji, ki ju nek narod v prelomnih trenutkih mora imeti," je dejal predsednik republike in poudaril, da se ne prva in tudi druga izkušnja nista zgodili čez noč. "Razkolu so botrovale razlike in nezaupanje. Enotnosti pa dialog in sodelovanje,« je dejal predsednik Pahor in poudaril, da kadar govorimo o enotnosti v času osamosvajanja, to ne pomeni, da smo bili vsi enakih mnenj ob istem času in o isti stvari: »Kot velja za vse velike prelomne družbene premike, velja tudi za tega, da je bil poln protislovij. In vendar je prav zaradi tega mogoče oceniti čas osamosvajanja Slovenije kot čas narodne enotnosti. Ob tem je spomnil, da smo prav zaradi tega leta 2005 spremenili naziv praznika, ki je obeleževal enotno odločitev Slovenk in Slovencev na plebiscitu, iz Dneva samostojnosti v Dan samostojnosti in enotnosti. »Pomembno je, da puščamo vsakemu izmed nas pravico, da pove svoje izkušnjo, svoje videnje in opozori na razlike, ki smo jim bili priča v takih prelomnih trenutkih. Ob tej pravici imamo tudi dolžnost, da zlasti za prihodnje rodove ohranimo to pomembno sporočilno vrednost osamosvojitve: sposobnost slovenskega naroda, da je bil v prelomnem trenutku enoten,« je ocenil predsednik republike in se ozrl še petindvajset let naprej: »Nihče ne ve, kakšna bo takrat prihodnost Slovenije in naše širše domovine Evropske unije. Kdaj utegne biti nova prelomnica, ko bo na preizkušnji naša sposobnost sodelovanja in enotnosti v trenutku odločitve. Mislim pa, ob določenem tveganju, da bo to povezano s spremembami Evropske unije in našega mesta v njej.« Predsednik republike je prepričan, da v kolikor bomo želeli ostati v najbolj povezanem delu Evropske unije, moramo sedaj paziti drug na drugega in med nami gojiti mentaliteto ter duh sodelovanja, saj nikoli ne vemo, kdaj bomo kot narod in kot država poklicani pred zgodovino, ko bomo morali znova definirati naše nacionalne interese. Ob zaključku nagovora se je predsednik Pahor zahvalil avtorjem, saj bodo s pomočjo pričevanj v knjigi tudi tisti, ki tega obdobja niso izkusili, lahko razumeli kompleksnost in kontraverznost tistega časa , pa vendar tudi sposobnosti našega naroda, da je bil enoten.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na predstavitve knjige "Slovenija in pika!"
Foto: Tamino Petelinšek / STA