Predsednik Pahor drugi dan zasedanja Arraiolos v Rigi o prihodnosti EU

Riga, 14. 9. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo predsednika Republike Latvije Raimondsa Vējonisa v Latviji udeležuje srečanja s predsedniki dvanajstih evropskih držav. Predsedniki držav članic neformalne skupine Arraiolos se sestajajo enkrat letno in razpravljajo o pomembnih političnih vprašanjih. V sklopu današnjega zasedanja z naslovom "Prihodnost Evrope: po sto letih (od prve svetovne vojne)", so predsedniki razpravljali o prihodnosti Evrope in EU, tudi v luči izida britanskega referenduma o izstopu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz EU.

V današnjem nastopu je predsednik Pahor predstavil svoje videnje ‘Združenih držav Evrope’ in dejal, da meni, da bi bila oblika federacije lahko rešitev za Evropejce, saj je evroskepticizem, ki se zdaj pojavlja, resno opozorilo, da glede sedanje, predvsem pa prihodnje Evropske unije, marsikaj ni jasno. Prav zato je od nas upravičeno pričakovati več pobude, več razmisleka o bodoči Evropski uniji, je dejal predsednik Pahor in dodal, da “tisti, ki smo zavezani ideji Evrope potrebujemo neko skupno platformo, ki nas bo povezovala in krepila”. Ob tem je predsednik republike sogovornike spomnil na Ljubljansko pobudo, listino, s katero je januarja 2016 skupaj z vidnimi slovenskimi pobudniki, povabil k razmisleku o novem institucionalnem okviru Evropske unije.

Predsednik je v razpravi dejal, da ima sanje. "Te sanje so ‘Združene države Evrope’. Vem, da se to ne bo zgodilo v naslednjih petih ali desetih letih, vendar pa močno upam, da se utegne zgoditi v naslednjih 30 ali 50 letih," je povedal predsednik. "Če želimo imeti Evropo, ki bo bistveno bolj povezana in učinkovita in se bo sposobna spopasti z izzivi 21. stoletja in prihodnosti v globalnem svetu, potem moramo ukrepati zdaj," je poudaril predsednik Pahor. "Vidimo, da se povezujejo tisti, ki vidijo v več Evrope več nevarnosti," je opozoril, medtem ko sam vidi v bolj povezani Evropi več varnosti in boljšo prihodnost za vse.

Ob robu dvodnevnega zasedanja predsednikov v Latviji je imel predsednik republike več kratkih pogovorov s svojimi kolegi. Predsednik republike je na uradni obisk v Slovenijo povabil finskega predsednika Saulija Niinista in portugalskega predsednika Marcela Rebela de Souso, kar sta oba z veseljem sprejela.

Slovenski predsednik se je ob robu zasedanja sestal tudi z grškim predsednikom Prokopisom Pavlopoulosom, s katerim sta govorila predvsem o prihodnosti Evropske unije. Predsednika sta spregovorila tudi o drugih aktualnih mednarodnih vprašanjih, med drugimi tudi o odnosih med Evropsko unijo in Turčijo. Predsednik republike je z veseljem sprejel vabilo grškega predsednika na uradni obisk Aten, predvidoma konec letošnjega leta.

Predsednik Pahor drugi dan zasedanja Arraiolos v Rigi o prihodnosti EU
Foto: Daniel Novakovič/STA