Predsednik republike v Črnomlju na 50. obletnici Društva Sožitje Bela krajina 

Črnomelj, 3. 3. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti ob 50. obletnici Društva Sožitje Bela krajina. Predsednik republike je zbrane nagovoril in je častni pokrovitelj slovesnosti. 

Prireditev, ki so jo usmerjale misli na belokranjskega rojaka Otona Župančiča ob 140. obletnici njegovega rojstva, sta pričeli s plesom folklorna skupina Varstveno delovnega centra Črnomelj, s pesmijo pa Ema Brodarič, učenka Osnovne šole Milke Šobar Nataše. Šolo obiskuje nekaj najmlajših članov Sožitja. 

Predsednik Pahor je nagovor začel s svojo osebno izkušnjo iz mladosti - ker je imel tedaj priložnost spremljati odnos do oseb s posebnimi potrebami, je primerjal, kaj se je spremenilo med nekoč in danes. “Drugačnost je nekoč predstavljala oviro med osebami s posebnimi potrebami in veliko večino drugih. V petdesetih letih se je ta odnos javnosti do oseb s posebnimi potrebami v veliki meri spremenil prav zaradi Društev Sožitje. Danes z veseljem in s ponosom opazujem, da je Slovenija zaradi tega lahko zgled drugim družbam,” je dejal predsednik republike in se zahvalil vsem, ki so v petdesetih letih sooblikovali podobo društva in pustili viden pečat v Beli krajini. “Živimo v bogati družbi, kjer je dovolj prostora za vse. V družbi, v kateri lahko tudi osebe s posebnimi potrebami razvijajo svoje talente. A lahko smo še bolj bogata družba z ambicijo, da imamo, ne glede na drugačnost, vsi ljudje pravico do dostojanstva in enakih možnosti. Naša odgovornost pa je, da tisti, ki težav nimamo, pomagamo tistim, ki jih imajo, da skupaj ustvarjamo boljšo družbo,” je govor zaključil predsednik republike. 

Predsednica Društva Sožitje Bele krajine Helena Domitrovič pa se je spomnila vseh, ki so v petdesetih letih sooblikovali društvo in tlakovali pot potrpežljivosti, sobivanja, predanosti in poguma. Predsednica Zveze Sožitje Katja Vadnal je poudarila, da je Bela krajina Sožitju prijazna dežela, saj tam osmišljajo uspešne programe za osebe z motnjami v duševnem razvoju in lepšajo življenje njihovim družinam. V imenu vseh treh belokranjskih občin, Črnomelj, Metlika in Semič, je spregovorila županja Občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič in se globoko poklonila vsem prostovoljcem za njihovo nesebično delo.

Predsednik republike v Črnomlju na 50. obletnici Društva Sožitje Bela krajina
Foto: Tamino Petelinšek / STA