Predsednik Pahor po nedeljski zmagi na predsedniških volitvah prejema številne telefonske in pisne čestitke voditeljev držav

Ljubljana, 13. 11. 2017 | sporočila za javnost

Po nedeljski zmagi na predsedniških volitvah so predsedniku republike Borutu Pahorju danes med drugim že čestitali predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella, zvezni predsednik Republike Avstrije Alexander Van der Bellen, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Češke republike Miloš Zeman, predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik Črne gore Filip Vujanović, predsednik Republike Bolgarije Rumen Radev, predsednik Ruske federacije Vladimir Putin.

Predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella je predsedniku Pahorju ob ponovni izvolitvi čestital v imenu Italijanske republike in v osebnem imenu, ob tem pa izrekel veselje in najboljše želje za delo v drugem mandatu. V čestitki je predsednik Mattarella zapisal, da je volilna podpora nagrada predsedniku Pahorju za njegovo neomajno zavezanost k evropski integraciji. Skupaj lahko vedno najdemo nove možnosti za sodelovanje, ki temelji na globokih zgodovinskih, kulturnih, političnih in gospodarskih povezavah in na dragocenem prispevku narodnih manjšin. Predsednik Mattarella se je v čestitki spomnil tudi številnih srečanj v preteklih letih in izrekel željo za nadaljnje poglabljanje odnosov med Ljubljano in Rimom.

Predsedniku republike je ob včerajšnji ponovni izvolitvi čestital zvezni predsednik Republike Avstrije Alexander Van der Bellen in ob tem izrazil željo po nadaljnjem odličnem sodelovanju in prijateljstvu.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je predsedniku Pahorju ob izvolitvi za predsednika Republike Slovenije izrekel iskrene čestitke in mu zaželel vse najboljše pri delu v drugem mandatu. Predsednik Vučić je v čestitki zapisal, "prepričan sem, da vam ogromno zaupanje državljanov vaše države daje močno voljo, da jih vodite naprej” in poudaril, da Srbija zelo ceni nesebično podporo Slovenije na njeni evropski poti ter prizadevanja za mir in stabilnost v regiji. “Zato resnično cenimo proces Brdo-Brijuni in aktivno sodelujemo v njem. Bodite prepričani, da bo Srbija ostala prijatelj in zanesljiv partner Republike Slovenije. Upam, da bodo našim dobrim političnim odnosom sledile še boljše gospodarske vezi in sodelovanje na vseh drugih področjih v korist naših dveh držav."

Predsednik Češke republike Miloš Zeman je predsedniku Pahorju čestital za zmago na predsedniških volitvah. V čestitki se češki predsednik spominja svojega obiska v Sloveniji leta 2014, vključno z obiskom Pirana, in nedavnega srečanja v Pragi, ko je predsednika Pahorja odlikoval z najvišjim češkim odlikovanjem "Red belega leva" za zasluge za poglobitev in izboljšanje slovensko-čeških odnosov in za izjemne zasluge za Češko republiko. Želel bi, je zapisal predsednik Zeman, da bi se tako odlični odnosi med državama nadaljevali tudi v prihodnje.

Predsedniku Pahorju je čestitke izrekel tudi predsednik Republike Bolgarije Rumen Radev ter mu zaželel uspešno delo. Predsednika sta na kratko spregovorila o odnosih med Slovenijo in Bolgarijo. Predsednik Radev je na koncu pogovora predsednika Pahorja povabil na uradni obisk v Republiko Bolgarijo.

Predsedniku Pahorju je ob ponovni izvolitvi za predsednika Republike Slovenije čestital tudi predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, ki je v čestitki zapisal: "Rad bi potrdil pripravljenost za nadaljevanje najinega konstruktivnega dialoga in skupnega dela v prid razvoju prijateljskih rusko-slovenskih odnosov in obojestranskega koristnega sodelovanja na različnih področjih. Prepričan sem, da je to v interesu obeh držav in da prispeva k zagotavljanju varnosti in stabilnosti na evropski celini."