Predsednik republike v Dobrovniku: "Multikulturno okolje me je bogatilo"

Dobrovnik, 15. 12. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti ob občinskem prazniku Občine Dobrovnik, kjer je bil slavnostni govornik. Pred slovesnostjo je predsednik republike obiskal tudi Dvojezično osnovno šolo Dobrovnik in Dvojezični vrtec Pikapolonica Dobrovnik.

Ob prihodu v Dvojezični vrtec Pikapolonica Dobrovnik so otroci predsedniku republike pripravili prisrčen sprejem, predsednik Pahor pa jih je povabil na ogled Predsedniške palače. Letos se je zaključila gradnja vrtca kot prizidava obstoječega objekta Dvojezične osnovne šole Dobrovnik, otroci pa sedaj obiskujejo moderen in energetsko varčen vrtec. Devetošolka Dvojezične osnovne šole Dobrovnik Tjaša je predstavila uspehe osnovnošolcev, ki dosegajo odlične rezultate na tekmovanjih doma in v tujini. Ob predstavitvi je dejala: "Živimo kulturo Slovencev in Madžarov. Praznujemo praznike Slovencev in Madžarov. In kamorkoli bom odšla, se bom vedno vračala domov." Osnovna šola se ponaša z nazivom Najkulturna šola 2014 in Eko šola, učenke Iva, Eva in Doris pa so letošnje zmagovalke državnega tekmovanja Zlata kuhalnica.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slovesnosti ob občinskem prazniku Občine Dobrovnik, kjer je bil slavnostni govornik. Pred slovesnostjo je obiskal tudi Dvojezično osnovno šolo Dobrovnik in Dvojezični vrtec Pikapolonica Dobrovnik.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Slovesnost, ki je potekala ob občinskem prazniku, je zaznamovala podelitev zahval in posebnega priznanja Prostovoljskemu gasilskemu društvu Dobrovnik, ki letos praznuje 90 let, in pripadnikom Slovenske vojske. V nedavnih poplavah so namreč prav ti nesebično pomagali občankam in občanom. Zahvalo jim je v slavnostnem nagovoru izrekel tudi predsednik republike.

Dejal je, da je tudi sam odraščal v multikulturnem okolju, ki ga je v nasprotju s prepričanji prijateljev bogatilo in ne obremenjevalo. Poudaril je, da ga je ob obisku dvojezičnega vrtca in osnovne šole presunilo, kako v občini mladi in starejši živijo multikulturnost. "Slovenci imamo s sosedi, s katerimi skupaj živimo v evropskem domu, priložnost, da našim otrokom in otrokom naših otrok v zibko položimo mir in pogoje za srečno in uspešno življenje," je dejal predsednik republike ter dodal, da je o tem, o poglobitvi prijateljstva med slovenskim in madžarskim narodom, tekla beseda na nedavnem dvostranskem srečanju s predsednikom Republike Madžarske Jánosem Áderjem ob robu srečanja držav višegrajske četverice, ki se ga je prvič udeležila tudi Slovenija. Predsednik Pahor je napovedal uradni obisk Budimpešte v naslednjem letu, ki pa ne bo namenjen zgolj političnim in gospodarskim temam, temveč tudi predstavitvi slovenske in madžarske kulture. S predsednikom Jánosem Áderjem sta se tudi dogovorila, tako predsednik Pahor, da bosta slovensko - madžarsko mejo prekolesarila.

Predsednik republike je poudaril, da velikost občine ne vpliva na razvoj, temveč je ta odvisen od sposobnosti ljudi, ki si znajo in drznejo določiti cilje in jih nato tudi izpeljejo. "Po petih letih zelo surove krize Slovenijia zelo počasi okreva, najbolj v gospodarskem smislu. Dviga se raven zaposlenosti. Kazalci večje domače potrošnje kažejo na to, da bolj zaupamo v prihodnost. A zavedati se moramo, da bo ta gospodarska rast trajna le, če jo bomo podprli s potrebnimi strukturnimi reformami," je dejal predsednik republike in opozoril, da o tem, ali bomo živeli bolje, varneje in pravičneje, ne odloča le ekonomija. Je prvi in najpomembnejši pogoj, toda "vse to se lahko pokaže kot nezadostno, če se v času po krizi ne bomo med seboj spoštovali, razumeli in si pomagali še malo bolj, kot je to potrebno. Zato so moje želje povezane s pozivom, da zlasti v prihodnjem letu poskušamo čim bolj razumeti stiske, predsodke, zamere ter vse kar nas včasih kot ljudi tudi ločuje. Te ločnice lahko premagamo, če se bomo razumeli, spoštovali in si pomagali," je slavnostni nagovor zaključil predsednik republike ter vsem občankam in občanom čestital ob občinskem prazniku.

Predsednik republike Borut Pahor tako nadaljuje z obiski občin, saj takšne obiske in srečevanje z občani šteje med svoje najpomembnejše naloge.