Predsednik Pahor: "Mihajlo Pupin je pomembna zgodovinska osebnost, ki povezuje slovenski in srbski narod"

Bled, 9. 10. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić sta danes na Bledu odkrila spomenik Mihajlu Pupinu.

Predsednik Pahor je v kratkem nagovoru ob odkritju kipa Mihajla Pupina, pomembne zgodovinske osebnosti, ki povezuje Slovenijo in Srbijo, poudaril, da verjame v sožitje in v mir, in opozoril na dolžnost političnih voditeljev, "da si za te plemenite ideale iskreno prizadevamo".

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić sta danes na Bledu odkrila spomenik Mihajlu Pupinu
Foto: Daniel Novaković/STA

"Ne vem, kakšna bo prihodnost, vem pa, da bo boljša, če bomo te ideale uveljavljali skupaj," je dejal slovenski predsednik in izrazil željo, naj se zelo dolgo in iskreno prijateljstvo med slovenskim in srbskim narodom nadaljuje tudi v prihodnje. "Moj prvi uradni obisk, sploh prvi uradni obisk slovenskega predsednika v Beogradu, in sedaj povratni obisk srbskega predsednika v Sloveniji, sta zgodovinski znamenji, da odpiramo novo poglavje, v katerem dve suvereni državi z željo po okrepitvi vsega, kar ju povezuje za dobro, varno in mirno prihodnost nas in naših otrok, sodelujeta po svojih najboljših močeh." Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da se ob odkritju spomenika Mihajlu Pupinu končuje obisk, ki daje novih moči, zagona, spodbud in inspiracij za uspešno prihodnost obeh narodov. "V zgodovini imamo slavne vzornike, na nas samih pa je, da tudi za prihodnost takšnim vzornikom, kot je Mihajlo Pupin, damo priložnost," je ob koncu še dodal slovenski predsednik.

Predsednik Nikolić je v nagovoru ob odkritju spomenika poudaril, da je bilo v skupni zgodovini Slovencev in Srbov veliko pomembnih ljudi, ki so nas naučili, da je prav, da pomagamo drug drugemu, negujemo prijateljstvo in vztrajamo pri vsem, kar nam je skupno in nas zbližuje.

Mihajlo Pupin, znameniti srbski matematik, fizik in izumitelj, se je leta 1919 na povabilo Kraljevine SHS udeležil pariške mirovne konference in s svojimi prizadevanji in osebno angažiranostjo vplival na usodo takrat skupne države Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev. Že za časa življenja je postal častni občan Bleda, saj je z vztrajnostjo, diplomatsko spretnostjo, energijo ter neomajnim spoštovanjem, ki ga je kot osebnost užival v mednarodni skupnosti, pripomogel k temu, da je Slovenija ohranila del teritorija. Velik del Julijskih Alp in dolin pod njimi je po njegovi zaslugi slovenski.