Predsednik republike na osrednji slovesnosti ob 45. obletnici Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije

Ljubljana, 19. 11. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je nocoj udeležil osrednje slovesnosti ob 45. obletnici Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, na kateri so razglasili Obrtnika leta 2014 in podelili mojstrske diplome.

V nagovoru je predsednik Pahor poudaril, da ima obrt in združenje obrtnikov v Sloveniji dolgo tradicijo. Po njegovih besedah je za razvoj našega gospodarstva obrtna dejavnost zelo pomembna, čemur se vedno bolj prilagajajo tudi ukrepi vlade. "Vpliv obrtnih združenj na oblikovanje državnih ukrepov postaja vedno večji. Prvič zato, ker so zahteve obrti dobro predstavljene in drugič zato, ker se vlade zavedajo pomena obrti za razvoj. Zelo pomembna je tudi vloga obrtnih združenj v socialnem dialogu med državo, delodajalci in sindikati. Zavedati pa se je treba, da so pogosto zahteve različnih deležnikov v tem procesu različne ali celo nasprotujoče, zato je prav, da smo vsi pripravljeni sprejemati tudi kompromise, ki pa morajo biti uravnoteženi med vsemi deležniki," je dejal predsednik Pahor ter ob tem izpostavil tudi pomembnost izobraževalnega sistema ter interesa mladih za poklicno izobraževanje.

Predsednik republike Borut Pahor na osrednji slovesnosti ob 45. obletnici Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, na kateri so razglasili Obrtnika leta 2014 in podelili mojstrske diplome
Foto: Nebojša Tejić

Ob današnji priložnosti je predsednik republike še dejal, da je Slovenija v zadnjem letu premagala recesijo, beleži gospodarsko rast in tudi drugi kazalci so ugodni, zato je sedaj velika priložnost, da država ujame "ugoden veter" in poleg praktičnih izvede tudi nekatere strateške in strukturne ukrepe, ki so bistveni za trajno gospodarsko okrevanje. Kot izjemno pomembno je predsednik Pahor izpostavil zdravstveno reformo, administrativno regulacijo ter pozval k nadaljnjim prizadevanjem za dogovor med delodajalci in sindikati na trgu dela.

Ob koncu je predsednik republike čestital vsem novim obrtnim mojstricam in mojstrom, obrtniku leta, najstarejšemu obrtniku in drugim nagrajencem ter se vsem obrtnikom zahvalil za njihov doprinos Sloveniji.

Letos je Slovenija dobila že 14. generacijo mojstrov, ki so opravili mojstrski izpit. Mojstrske diplome je na današnji slovesnosti podelila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar. Na slovesnosti so že dvanajstič zapored razglasili tudi Obrtnika leta ter se poklonili tudi najstarejšemu obrtniku, Aleksandru Vukoviću, ki je svojo obrtno pot začel leta 1958 in je bil prvi, ki je imel ustrezno izobrazbo za izdelavo ortopedske obutve.