SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

POSVET PRI PREDSEDNIKU »Je nastopil čas za pokrajine v Sloveniji?«

Ljubljana, 4. 11. 2019 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo v ponedeljek, 4. novembra 2019, ob 11.30, v Veliki dvorani Predsedniške palače priredil posvet.

Tokrat se bo z uglednimi gosti posvetoval ali »Je nastopil čas za pokrajine v Sloveniji?«. Ustava Republike Slovenije v 143. členu namreč določa ustanovitev pokrajin kot samoupravnih lokalnih skupnosti. Po skoraj 10 letih premora bo to prva priložnost za ponovno soočenje najvišjih predstavnikov politike in stroke o možnostih uvedbe pokrajin v Sloveniji.

Predsednik republike je v vabilu spomnil, da so se na srečanju štirih predsednikov decembra lani dogovorili, da bodo pod okriljem predsednika Državnega sveta RS potekale začetne priprave temeljne pokrajinske ureditve. Strokovni predlogi zakonodajnih rešitev so zdaj pripravljeni do te mere, da je o njih mogoče in potrebno izmenjati politična stališča.

Na posvetu bodo udeleženci poskušali ugotoviti:
    · Ali obstoji dovolj politične volje, da bi bil po desetih letih premora tokratni predlog ustanavljanja pokrajin v Sloveniji lahko uspešen?
    · Ali je obstoječi strokovni predlog teritorialne členitve Slovenije v osnovi dobra in primerna podlaga za nadaljevanje projekta ustanovitve pokrajin ali je v osnovi slaba in ni primerna za nadaljnjo obravnavo?

POSVETI PRI PREDSEDNIKU so organizirani redno in se vsebinsko dotikajo aktualnih dilem dolgoročnega značaja. Namen posvetov je izmenjava različnih mnenj, soočanje civilne družbe in politike in iskanje dolgoročno sprejemljivih oziroma najbolj primernih odločitev za Slovenijo.

Posvet v Predsedniški palači bodo tokrat spremljali tudi nekateri župani in županje.


Vabilo udeležencem in gradivo za posvet je v priponki (Poslovnik posveta, Osnutek Zakona o pokrajinah /ZPok/ (4. oktober 2019), Osnutek Zakona o ustanovitvi pokrajin /ZUPok/ (4. oktober 2019) in Predlogi in priporočila strokovne skupine za pripravo pokrajinske zakonodaje).
Poslovnik o posvetih pri predsedniku republike.pdf