SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na sprejemu za humanitarne organizacije: »Humanitarne organizacije ste most med državo in tistimi, ki potrebujejo pomoč«

Ljubljana, 20. 12. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes priredil sprejem za predstavnike humanitarnih organizacij, združenih v  Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije (NFHOS). Pred sprejemom se je predsednik republike z njimi sestal na delovnem sestanku.

Na delovnem sestanku je Tereza Novak, predsednica NFHOS, poudarila, da se je letos število ljudi, ki so vsaj enkrat zaprosili za humanitarno pomoč, znižalo. A za razliko od prejšnjih let uporabniki zahtevajo vedno bolj strokovno pomoč in potrebujejo strokovno spremljanje in vodenje, zato humanitarne organizacije in prostovoljci zavzeto pomagajo pri ustvarjanju pogojev za socialno vključevanje ranljivih skupin v družbo in na trg dela. Pogovora so se udeležili tudi Slavica Smrtnik, predsednica Društva Novi paradoks, Imre Jerebic, generalni sekretar Karitas Slovenije, Nataša Sorko, predsednica društva Žarek Upanja, Simona Stegne, vodja Dnevnega centra za brezdomce, Društva prostovoljcev Vincencijeve zvezde dobrote, Renata Brunskole, generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije, Edo Belak, predsednik društva ŠENT in Breda Krašna, generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije. Gospod Jerebic je poudaril pomen socialnega vključevanja posameznikov za negovanje oz. ohranjanje njihovega človeškega dostojanstva, ko se znajdejo v najtežjih situacijah. Poudaril je, da nevladne organizacije potrebujejo podporo za usposabljanje prostovoljcev, da ti znajo nuditi strokovno pomoč. Gospa Sorko pa je dejala, da je tako kot odraslim potrebno še večjo pozornost nameniti otrokom, ki v sebi skrivajo neprecenljive talente, a jih zaradi situacije, v kateri se znajdejo, ne zmorejo ne razviti ne prepoznati.

Predsednik republike je gostil tradicionalni sprejem za predstavnike humanitarnih organizacij
Foto: Nebojša Tejić / STA

Na slavnostnem sprejemu se je predsednik republike vsem prostovoljcem, prostovoljkam in humanitarnim organizacijam zahvalil za njihovo pomoč, trud in neprecenljivo delo, s katerim plemenitijo družbo. Dejal je, da trendi glede povpraševanja po humanitarni pomoči danes kažejo dva obraza. V dveh letih se je obseg ljudi, ki vsaj enkrat zaprosijo za humanitarno pomoč, zmanjšal za skoraj 100.000, kar je dober podatek. Skrbeti pa nas mora, da ob tem obstaja precejšnje število prebivalcev, ki so trajno socialno izključeni. »To je problem, s katerim se moramo resneje soočiti," je dejal predsednik Pahor in dodal, da ugodne posledice, ki jih imajo trendi gospodarskega in socialnega okrevanja za večji del prebivalstva, trajno socialno izključenih ljudi ne zadevajo, saj se njihov socialni položaj ne izboljšuje. Zato je tako pomemben projekt socialne aktivacije, ki ga izvaja Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. »Če želimo v naslednjih letih imeti državo, ki bo robustna navzven in navznoter, se moramo lotiti tudi problema socialne izključenosti,« je dejal predsednik republike in poudaril, da humanitarne organizacije predstavljajo most med državo in tistimi, ki potrebujejo pomoč.

Predsednik republike je gostil tradicionalni sprejem za predstavnike humanitarnih organizacij
Foto: Bor Slana / STA