Predsednik republike o sestanku s predsedniki strank: »Sestanek je predvsem priložnost, da nekaj storimo skupaj«

Ljubljana, 1. 12. 2013 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik republike Borut Pahor je pred jutrišnjim sestankom s predsednicama in predsedniki strank, kjer se bo na njegov predlog v okviru "Dogovora o sodelovanju za izhod iz krize" med drugim govorilo tudi o krepitvi pravne kulture in pravne države (kar ima po odstopu članov senata Komisije za preprečevanje korupcije še poseben pomen) v Murski Soboti podal izjavo za javnost.

Že v svoji izjavi po odstopu komisije je predsednik republike zapisal, da bo javnost sproti seznanjal s svojimi odločitvami glede čim prejšnje zagotovitve nemotenega dela Komisije za preprečevanja korupcije. V zvezi s tem je predsednik danes izpostavil dve nalogi, in sicer, »da čim prej, vsekakor pa pred 1. marcem, ko bo komisija tudi dokončno odstopila, imenujem člane novega senata in s tem omogočim, da komisija nemoteno opravlja svoje delo prej in po tem. In drugič, da v jutrišnjem pogovoru s predsedniki strank izpostavim našo skupno dolžnost, da vsaj poizkušamo po svojih najboljših močeh, čeprav ne v celoti, storiti vse za to, da bi slišali opozorilo komisije, ki je ob odstopu opozorila, da institucije pravne države in sistem pravne države omogoča preveliko ovir, da bi lahko komisija uspešno delovala v boju proti korupciji.«

Predsednik je napovedal, da si bo tako jutri na sestanku s predsedniki strank kot tudi sicer prizadeval, da bi v naslednjih mesecih obravnavali in morda tudi sprejeli katerega od predlaganih ukrepov, ki jih je komisija podala zato, da bi naslednji senat lažje in boljše opravljal svoje delo. Tako bi lahko Slovenija že spomladi dobila novo komisijo in nekaj novih instrumentov, da bi boj s korupcijo postal uspešnejši.

Ob tem je predsednik dejal, da bo nemudoma začel s postopki za imenovanje novega senata komisije. Povedal je, da bo podal javni poziv, da se v roku tridesetih dni prijavijo vse osebe, ki menijo, da so kompetentne za to nalogo, hkrati pa bo pozval pet kvalificiranih predlagateljev (predstavnika vlade, državnega zbora, kvalificiranih nevladnih organizacij, sodnega sveta in uradniškega sveta), da imenujejo po enega delegata v t.i. izbirno komisijo, ki bo pripravila seznam, iz katerega je predsednik republike dolžan imenovati nov senat komisije.

Na koncu je predsednik republike še enkrat pojasnil, da ta komisija svoje delo nemoteno opravlja naprej oziroma najkasneje do 1. marca 2014. Ob tem pa je opozoril tudi na obveznost politike kot celote, da ukrepa tako s spremembami kot dopolnitvami zakonodajnega in pravnega sistema ter si na ta način prizadeva za večjo raven pravne kulture. »Menim, da je jutrišnji sestanek predsednikov strank predvsem priložnost, da nekaj storimo skupaj,« je zaključil predsednik republike.

Predsednik republike Borut Pahor je pred jutrišnjim sestankom s predsednicama in predsedniki strank, kjer se bo na njegov predlog v okviru "Dogovora o sodelovanju za izhod iz krize" med drugim govorilo tudi o krepitvi pravne kulture in pravne države v Murski Soboti podal izjavo za javnost.
Foto: Nebojša Tejić/STA