Predsednik republike: Šport nas Slovenke in Slovence združuje in povezuje tako zelo, kot nič drugega

Ljubljana, 11. 2. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v Cankarjevem domu udeležil slavnostne 50. podelitve Bloudkovih priznanj za leto 2014. Osrednji govornik na prireditvi je bil legenda slovenskega športa in predsednik Odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj gospod Miroslav Cerar.

Na nocojšnji prireditvi so podelili tri Bloudkove nagrade, najvišje priznanje za vrhunski mednarodni dosežek sta prejela Žan Košir in Peter Prevc, Miklavž Sever pa je prejel Bloudkovo nagrado za življenjsko delo v športu. Prejemniki Bloudkovih plaket za leto 2014 za pomemben tekmovalni dosežek v športu so Sašo Bertoncelj, Nadiya Bychkova, Miha Vodičar, Jernej Kruder, Tina Terstenjak, Laura Unuk in Ženska mladinska reprezentanca v odbojki; za življenjsko delo v športu Albin Felc in Tone Ficko; za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa Nogometno društvo Adria Miren in Marina Pertot ter Samo Petrač za pomemben prispevek k razvoju in popularizaciji določene športne panoge oziroma športa v Sloveniji.

Predsednik republike Borut Pahor je na povabilo Odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj podal uvodno misel ob izidu knjige 50. let Bloudkovih priznanj 1965 – 2015, v katerem se je v svojem osebnem imenu in v imenu državljanov in državljank Republike Slovenije iskreno zahvalil vsem, ki danes tkejo niti slovenskega športa in vsem tistim, ki so jih v preteklosti. Ob tem je tudi zapisal, da šport nas Slovenke in Slovence združuje in povezuje tako zelo, kot nič drugega in zaključil, da Bloudkova predanost nas opominja, da smo dolžni stremeti k temu, da Slovenija ostane športna nacija.

Predsednik republike na slavnostni 50. podelitvi Bloudkovih priznanj za leto 2014
Foto: STA/Nebojša Tejić

Predsednik republike na slavnostni 50. podelitvi Bloudkovih priznanj za leto 2014
Foto: STA/Nebojša Tejić