Predsednik republike zaključuje uradni obisk v Turkmenistanu

Turkmenbaši, Turkmenistan, 23. 7. 2014 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Borut Pahor danes zaključuje uradni obisk v Turkmenistanu, kjer ga gosti predsednik Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedov. Predsednika republike na obisku spremljajo minister za gospodarstvo Metod Dragonja, gospodarska delegacija in predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije. V okviru obiska je predsednik republike danes obiskal tudi mesto Turkmenbaši.

Predsednik Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedov in predsednik RS Borut Pahor s slovenskimi gospodarstveniki v Turkmenistanu.
Foto: Daniel Novakovič / STA

Prvi uradni obisk predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je namenjen vzpostavitvi prijateljskih vezi in intenziviranju političnih in gospodarskih odnosov med državama, zlasti z namenom iskanja možnosti za povečanje gospodarskega sodelovanja, predvsem na področju, telekomunikacij, visokih tehnologij, farmacije, transporta in turizma.

V spremstvu namestnika predsednika Kabineta ministrov Turkmenistana, ministra za zunanje zadeve Rašida Meredova si je predsednik republike danes ogledal mednarodno pristanišče Turkmenbaši ter obiskal kompleks naftnopredelovalnih tovarn. Generalni direktor in glavna tehnologinja sta predsedniku predstavila delovanje kompleksa in mu razkazala proizvodno halo za polipropen in laboratorij in proizvodno halo za motorno olje.

V Turkmenbašiju, na obali Kaspijskega morja, so predsedniku republike gostitelji predstavili tudi novi turistični resort Awaza, ki naj bi v naslednjih letih postal najpomembnejše turistično središče ob Kaspijskem morju.