Predsednik republike na slovesnosti ob 70. obletnici SVZ Hrastovec

Lenart, 23. 10. 2018 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti ob 70. obletnici Socialno varstvenega Zavoda Hrastovec z naslovom "Različnost nas bogati". Zbrane je najprej pozdravila Andreja Raduha, direktorica zavoda, ki je dejala, da si v zavodu prizadevajo stanovalcem ustvarjati prijetno, toplo in domače okolje, hkrati pa jih spodbujati, da po svojih zmožnostih izkoristijo življenjske priložnosti. Mihael Cigler, predsednik sveta SVZ Hrastovec, se je v nagovoru zahvalil predsedniku Pahorju za dolgoletno podporo, saj je bil prav on pobudnik sprememb zakonodaje na področju duševnega zdravja. S tem je Slovenija ohranila status države, ki spoštuje tudi človekove pravice tistih, ki živijo ali so nastanjeni v zavodih, kot je SVZ Hrastovec. 

V slavnostnem nagovoru se je predsednik republike spomnil vtisov s svojega prvega obiska v Hrastovcu, leta 1974. Takrat je prišel z mamo obiskat teto, ki je bila v varstvu v zavodu, kjer so jo kljub slabim bivalnim pogojem sprejeli pridni in dobri ljudje z velikim srcem, kar ju je z mamo pomirjalo. “To, kar sem takrat videl, me je kot otroka pretreslo. Bil sem žalosten, teto sem imel rad, kljub temu, da je bila posebna,” je dejal predsednik Pahor. V nadaljevanju nagovora je predsednik Pahor poudaril napredek znanosti in stroke, ki je v družbi spreminjal odnos do oseb z motnjami v duševnem razvoju: “Naša edina naloga je, da z razlikami v družbi živimo, jih sprejemamo, in se trudimo vsakomur omogočiti, da živi svoje življenje polno in po svojih najboljših zmožnostih. Ne glede na to, kako drugačni smo - vsakdo mora pod skupnim soncem poiskati svoj kanček svobode in pozornosti zase,” je govor sklenil predsednik republike, se strokovnemu osebju v SVZ Hrastovec zahvalil za dosedanje delo in zaželel vse dobro za naprej. 

Na slovesnosti so podelili priznanja zaslužnim, ki s svojim dolgoletnim delom na strokovnem področju ali s prostovoljnim delom sooblikujejo izobraževalne programe strokovnega kadra in podpirajo vključevanje stanovalcev v lokalno skupnost. Ob zaključku slovesnosti je v imenu stanovalcev gospa Stanka Ačko prebrala misli o sobivanju in strpnosti ter s predsednikom republike in direktorico posadila drevo upanja na grajskem dvorišču.

Predsednik republike na slovesnosti ob 70. obletnici SVZ Hrastovec
Foto: Bor Slana / STA