SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Pahor prvi dan na Japonskem s predsednikom vlade Japonske Šinzom Abejem

Tokio, Japonska, 6. 3. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Pahor prvi dan na Japonskem - obisk v svetišču Meiji
Foto: Katase / UPRS

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se z gospodarsko delegacijo mudi na delovnem obisku na Japonskem. Predsednik Pahor je prvi dan obiska začel s simbolnim obiskom svetišča Meiji, nato se je sestal z japonskim predsednikom vlade Abejem, zvečer pa se je udeležil tudi sprejema za člane slovenske gospodarske delegacije v Tokiu.

Predsednik republike Pahor prvi dan na Japonskem - obisk v svetišču Meiji
Foto: Katase / UPRS

Svetišče Meiji je posvečeno božanskim dušam cesarja Meiji-ja in soproge cesarice Shoken. V želji po večnem čaščenju njunih kreposti je leta 1920 nastala skrinja (relikviarij) za bivanje njunih duš. Svetišče je sestavljeno iz treh delov: Naien, notranjega dela z relikviarijem; Gaien, zunanjega dela s spominsko galerijo in športnimi objekti ter spominske dvorane Meiji. Kompleks pokriva 700.000 kvadratnih metrov in nudi poleg duhovnega pribežališča tudi kraj za sprostitev in rekreacijo. Celoten kompleks je pogozden z 365 različnimi vrstami dreves, skupaj 120.000. Drevesa so darila prebivalcev z vseh koncev Japonske.

Predsednik republike Borut Pahor in japonski premier Šinzo Abe sta na bilateralnem srečanju govorila predvsem o možnostih poglobitve vsestranskega, predvsem gospodarskega sodelovanja med obema državama. Premier Abe je še posebej pozdravil podpis Memoranduma o sodelovanju med Javno agencijo SPIRIT in Japonsko organizacijo za zunanjo trgovino JETRO. Med prednostmi sodelovanja pa je premier Abe posebej izpostavil poglobljeno sodelovanje na področju znanosti in tehnologije ter napovedal intenzivno bilateralno posvetovanje na tem področju.

Predsednik republike Pahor prvi dan na Japonskem s predsednikom vlade Japonske Šinzom Abejem
Foto: Katase / UPRS

Sogovornika sta spregovorila tudi o razmerah v Vzhodni Aziji in izmenjala poglede o sodelovanju med Evropsko unijo in Japonsko. Predsednik republike je na koncu dodal, da morata Slovenija in Japonska ob poglobljenem sodelovanju in prednostih na gospodarskem področju negovati tudi dobre politične odnose. Ob tej priložnosti je predsednik republike premiera Abeja tudi povabil na obisk v Slovenijo. Prva priložnost za obisk bi lahko bil letošnji Blejski strateški forum na Bledu.

Zvečer se je predsednik republike skupaj z državnim sekretarjem ministrstva za zunanje zadeve Senčarjem in državnim sekretarjem ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Rožičem, sestal z delegacijo slovenskih gospodarstvenikov. Na krajši delovni večerji so govorili predvsem o možnostih krepitve poslovanja slovenskih podjetij na Japonskem.

Jutri se bo predsednik republike sestal z Njegovim veličanstvom cesarjem Akihitom, nato se bo udeležil seminarja o japonsko-slovenskem tehnološkem sodelovanju v organizaciji Japonske organizacije za napredno energetiko in razvoj industrijske tehnologije (NEDO), si ogledal Hitachijevo udejstvovanje na področju pametnih mest ter se srečal s parlamentarno skupino prijateljstva s Slovenijo. Dan pa bo zaključil na sprejemu, ki ga bo za vidne predstavnike japonskega javnega in gospodarskega življenja priredila veleposlanica Republike Slovenije na Japonskem.