Predsednik republike v Ajdovščini počastil 150. let obstoja in delovanja podjetja Mlinotest

Ajdovščina, 5. 4. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes v Ajdovščini, kot častni gost udeležil svečane akademije ob 150. obletnici delovanja podjetja Mlinotest. Na prireditvi, ki je potekala pod sloganom Tradicija je privilegij preteklosti in izziv prihodnosti, so obeležili zgodovino podjetja, od časov, ko je leta 1876 Wenzel Jochmann postavil mlin na Hublju, ki je bil že za tiste čase tehnološko zelo napreden in torej dober temelj nadaljnjemu razvoju dejavnosti, do današnjega Mlinotesta, enega najpomembnejših živilskih podjetij v državi. Mlinarska industrija, peka kruha in pekovskega peciva, priprava testenin, slaščic in drugih živil, je dajala posel mnogim generacijam v Vipavski dolini in veliko zelo dobrih in kakovostnih izdelkov potrošnikom, so povedali na današnji svečanosti. 

Predsednik republike v Ajdovščini počastil 150. let obstoja in delovanja podjetja Mlinotest
Foto: STA/Daniel Novakovič

Predsednik republike je v slavnostnem nagovoru čestital sedanjim in nekdanjim zaposlenim, vodstvu in lokalni skupnosti za visoki jubilej in povedal, da danes ne praznujeta tradicijo uspešnega podjetja samo Mlinotest in občina Ajdovščina, ampak vsa naša domovina. "Uspešnost tega gospodarskega šampiona ni le stvar lokalnega ponosa, ampak državnega ponosa," je povedal predsednik Pahor. Zahvalil se je vsem, ki vodijo in soustvarjajo podjetje, ker z jasnimi cilji skrbijo za ustvarjanje dobička, za ohranitev delovnih mest in za spodbujanje konkurenčnosti tega družbeno odgovornega podjetja.

Predsednik republike v Ajdovščini počastil 150. let obstoja in delovanja podjetja Mlinotest
Foto: STA/Daniel Novakovič

Ob tej svečani priložnosti je župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin predsedniku uprave Mlinotesta Davidu Nabergoju izročil Jubilejno priznanje župana Občine Ajdovščina in povedal, da danes s ponosom praznujemo trdo delo številnih generacij, kar izraža občina s tem priznanjem. Slovesnosti se je udeležilo blizu tristo nekdanjih in sedanjih zaposlenih, poslovnih partnerjev in predstavnikov lokalne skupnosti, ki so med drugim tudi prisluhnili gospodu Jožetu Krečiču, nekdanjemu sodelavcu Mlinotesta, in njegovi predstavitvi svoje knjige Brez moke ne bo kruha, Mlinotest 1867 – 2017. Gospod Krečič proučuje in zbira dokumente, fotografije in je s to knjigo omogočil pregleden vpogled v zgodovinska dogajanja, so povedali na prireditvi.