SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor: Pobuda za Lipo sprave je prišla iz iskrenih src ljudi

Ljubljana, 15. 6. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil žalne slovesnosti za vse padle in pobite za domovino ob Lipi sprave, ki so jo v društvu Združeni ob Lipi sprave pripravili v okviru počastitev 25. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije. Predsednik Pahor je pred žalno slovesnostjo k Lipi sprave položil venec.
   V nagovoru je predsednik Pahor poudaril pomen odpuščanja, saj da bomo tako laže živeli "v eni državi, ki je nastala z našo enotnostjo, in tudi v eni domovini, ker si dveh ne moremo privoščiti".

   Predsednik republike je spomnil na zgodovino drevesa, ki ga poznamo kot Lipo sprave. Ko je bila lipa leta 1989 prvič zasajena, še pred prvimi demokratičnimi volitvami, je bilo to po njegovih besedah skorajda ilegalno dejanje. Čeprav pobuda za zasaditev ni prišla od ene ali druge oblasti, ampak iz iskrenih src ljudi, ni bila splošno privzeta kot dobronamerna gesta, je dejal predsednik republike. Med leti 1989 in 1991 je bila trikrat uničena, in lipa, ki tam stoji danes, je torej že četrta; ta je obstala in danes stoji, morda je v tem nekaj simbolike, je povzel predsednik.

   Predsednik Pahor je dejal, da je Slovenija v zadnjem času tako v stvarnem kot v simbolnem smislu naredila "to, kar je potrebno storiti, da v prihodnost gledamo z več vere in optimizma". Za to so zaslužne civilne pobude in ravnanje državnih oblasti. Ob tem je predsednik republike ponovil, da bo jeseni končno urejeno grobišče v Hudi jami, na Kongresnem trgu v Ljubljani pa bo stal spomenik žrtvam vseh vojn in povojnih pobojev. Predsednik Pahor je govor zaključil z besedami, da naj vse stvarne in simbolne geste, tudi v luči srebrne obletnice naše države, služijo kot vabilo vsem ljudem dobre volje, da v srcu nosimo ljubezen in ne sovraštvo.

   Prisotne na današnji slovesnosti je nagovoril tudi predsednik društva Združeni ob Lipi sprave akademik Janez Juhant, ki je dejal, da smo se v osamosvojeni in samostojni Sloveniji dolžni spominjati vseh žrtev: "Naša moralna dolžnost je ohranjati in obujati spomin na zlo in trpljenje, iz katerega je rasla naša domovina Slovenija," je poudaril.

   Na žalni slovesnosti sta nastopila basbaritonist Marko Fink in Kvartet Krt. Z recitacijo pesmi Franceta Balantiča in Toneta Kuntnerja pa sta nastopila dijaka Škofijske gimnazije.

   Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil žalne slovesnosti za vse padle in pobite za domovino ob Lipi sprave, ki so jo v društvu Združeni ob Lipi sprave pripravili v okviru počastitev 25. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije.
   Foto: Nebojša Tejić/STA