SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor zaključil obisk na Japonskem z obiskom stare cesarske prestolnice Kyoto

Kyoto, Japonska, 8. 3. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor zaključil obisk na Japonskem z obiskom stare cesarske prestolnice Kyoto
Foto: UPRS


Predsednik republike Borut Pahor je danes zaključil delovni obisk na Japonskem. Na delovnem zajtrku se je sestal z nekaterimi slovenskimi poslovneži in njihovimi partnerji, se udeležil slovensko-japonskega poslovno-naložbenega foruma in opoldne odpotoval v staro cesarsko prestolnico Kyoto, kjer si je na posebno cesarjevo povabilo z delegacijo ogledal tudi staro cesarsko palačo.

Na delovnem zajtrku se je predsednik republike Pahor sestal z nekaterimi slovenskimi poslovneži in njihovimi japonskimi partnerji:


Ivo Boscarol (izvršni direktor, Pipistrel, d.o.o.) in Soichiro Fukutake (predsednik in direktor, Benesse Holdings); Jure Pompe (direktor, XLAB, d.o.o.) in Noriaki Takayama (direktor, Ocean Bridge Inc.); Janez Škrabec (direktor, Riko, d.o.o.) in Koki Nakamura (višji podpredsednik Yaskawa Electric Corporation); Miran Skender (direktor, Comnet Global, d.o.o.) in Ichiro Fukue (predsednik Slovensko-japonskega poslovnega sveta, izvršni zunanji svetovalec Mitsubishi Heavy Industries, Ltd.); Jurij Franko (direktor, Prospot, d.o.o.) in Joe Hideo Morita (predsednik in izvršni direktor Morita Co., Ltd.); Blaž Košorok (generalni direktor, HSE, d.o.o.) in Tatsuhiro Ueasako (predsednik Hitachi Mitsubishi Hydro Corporation).
Predsednik republike Borut Pahor zaključil obisk na Japonskem z obiskom stare cesarske prestolnice Kyoto


Na srečanju so gospodarstveniki predsednika republike podrobneje seznanili o možnostih poslovnega sodelovanja z japonskimi partnerji na konkretnih projektih. Delovnega zajtrka se je udeležil tudi namestnik zunanjega ministra gospod Kawai, ki je uvodoma pozdravil udeležence in povedal, da je lahko Japonska 'gateway' za slovenski vstop na azijski trg in Slovenija 'gateway' Japonske za Evropsko unijo, Vzhodno Evropo in Zahodni Balkan. Predsednik republike Pahor je temu dodal, da Slovenija išče partnersko državo v Vzhodni Aziji in Japonska bi lahko predstavljala steber te prisotnosti v Aziji. Gospodarstveniki so se strinjali, da bi lahko zelo okrepili sodelovanje predvsem na področju pametnih skupnosti.
Predsednik republike Borut Pahor zaključil obisk na Japonskem z obiskom stare cesarske prestolnice Kyoto


Dopoldne se je predsednik republike udeležil slovensko - japonskega poslovno - naložbenega foruma v organizaciji SPIRIT-a, Japonske organizacije za zunanjo trgovino (JETRO) in Veleposlaništva Republike Slovenije v Tokiu. V nagovoru je predsednik slovenskim in japonskim poslovnežem predstavil idejo kulturnega tedna japonske kulture v Sloveniji in tedna slovenske kulture na Japonskem, s katerima bi tesneje povezali obe državi. Ob robu naložbenega foruma je bil danes v navzočnosti predsednika podpisan tudi Memorandum o sodelovanju med Javno agencijo SPIRIT in japonsko organizacijo za zunanjo trgovino JETRO, podjetji Duol d.o.o. in VSR_Lab d.o.o pa sta podpisali pismo o nameri o gospodarskem sodelovanju z njunimi japonskimi partnerji.

Po japonskem protokolu je sestavni del vsakega obiska tujega državnika na Japonskem tudi obisk stare cesarske prestolnice Kyoto. Predsednik Pahor si je v Kyotu z delegacijo ogledal tempelj Sanju - sangendo in tempelj čiste vode, Kiyomizu ter se seznanil s kulturo starega cesarskega mesta. Po včerajšnjem uspešnem obisku pri cesarju Akihitu, je predsednik republike s strani cesarja prejel še posebno darilo in izkazano čast, da v mestu Kyoto obišče staro cesarsko palačo Kyoto Gosho. V palači je živela cesarska dinastija vse do cesarja Maijija, ki je sedež cesarske prestolnice pred 150 leti preselil v mesto Tokio.

Delovni dan je predsednik republike Borut Pahor zaključil s sprejemom, ki so ga priredili guverner Kyota Keiji Yamada, župan Kyota Kadokawa Daisak ter drugi predstavniki lokalnih oblasti Kyota.

Predsednik republike Borut Pahor zaključil obisk na Japonskem z obiskom stare cesarske prestolnice Kyoto