Predsednik Pahor začel delovni obisk na Irskem

Dublin, Irska, 30. 9. 2014 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes in jutri mudi na delovnem obisku na Irskem. Danes se je najprej srečal z guvernerjem irske centralne banke Patrickom Honohanom, s katerim sta izmenjala poglede ter stališča do reševanja finančne in gospodarske krize s poudarkom na ukrepih ob sanaciji bančnega sektorja. Posebno pozornost sta posvetila krizi v Evropski uniji in predvsem v evroobmočju ter ukrepih, potrebnih za povečanje gospodarske rasti na ravni EU. Guverner Honohan je predsedniku Pahorju podrobno predstavil irski pristop k odpravi težav bančnega sistema in njihove izkušnje z vzpostavitvijo slabe banke. V pogovoru sta se dotaknila tudi drugih aktualnih vprašanj, s katerimi se trenutno soočata Evropska unija in širša mednarodna skupnost.

Predsednik Pahor je v nadaljevanju obiska predaval na vodilni irski univerzi Trinity College o aktualnih mednarodnih vprašanjih in varnostnih izzivih mednarodne skupnosti. V predavanju se je dotaknil aktualnih globalnih izzivov in groženj mednarodni varnosti, kot so islamski skrajneži v Siriji in Iraku ter odnosov Evropske unije z Rusijo. Predsednik je poudaril velik pomen ohranjanja mednarodnega miru, k čemur si prizadeva tudi Slovenija, ki pripada tistemu velikemu delu mednarodne skupnosti, ki si želi in si prizadeva za trajen mir. Pogoj za to je mirno reševanje sporov in prizadevanje za to je, kot je poudaril predsednik, odvisno predvsem od nas samih. Predsednik Pahor je študentom predstavil tudi svoj pogled na reformo Združenih narodov, še posebej Varnostnega sveta ZN za učinkovito utrjevanje mednarodnega miru in varnosti, sicer lahko po njegovem mnenju pride do zloma mednarodnega političnega in varnostnega sistema. Po uvodnem nagovoru je odgovarjal na vprašanja študentov.

Predsednik Pahor si je ob robu delovnega obiska na Irskem ogledal razstavo enega najlepših in najbolje ohranjenih zgodovinskih rokopisov "Book of Kells"
Foto: UPRS

Pozno popoldne si bo predsednik ogledal razstavo enega najlepših in najbolje ohranjenih zgodovinskih rokopisov "Book of Kells", ki so ga ustvarili zgodnjekrščanski menihi na Irskem okoli leta 800 in je dobil ime po mestu Kells, kjer je bil stoletja hranjen v samostanu. Vsebuje štiri evangelije iz Nove zaveze skupaj z raznimi drugimi besedili. V 17. stoletju so Knjigo iz Kellsa odnesli v Dublin in jo shranili v Trinity College, kjer je še danes.

Predsednik Pahor je predaval na vodilni irski univerzi Trinity College o aktualnih mednarodnih vprašanjih in varnostnih izzivih mednarodne skupnosti.
Foto: UPRS

Jutri se bo predsednik Pahor sestal z gostiteljem, irskim predsednikom Michaelom Higginsom in s premierjem Endom Kennyjem, s katerima bo govoril predvsem o okrepitvi gospodarskega sodelovanja med državama. Pozornost v pogovorih bo namenjena tudi izmenjavi stališč glede soočanja z gospodarsko krizo ter seznanjanju predsednika Pahorja z izkušnjami Irske pri odpravljanju kreditnega krča ter stabilizaciji bančnega sektorja. Irska je decembra lani kot prva evrska država izstopila iz mednarodnega programa pomoči.