Predsednik Pahor se je srečal s francoskim senatorjem Richardom

Ljubljana, 2. 2. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes srečal s francoskim senatorjem in posebnim odposlancem za gospodarske odnose z Zahodnim Balkanom Alainom Richardom, ki se na njegovo povabilo mudi na obisku v Sloveniji.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes srečal s francoskim senatorjem in posebnim odposlancem za gospodarske odnose z Zahodnim Balkanom Alainom Richardom
Foto: Daniel Novakovič/STA

Po tem, ko se je predsednik Francoske republike François Hollande leta 2013 udeležil srečanja voditeljev "Brdo Process" v Sloveniji, je imenoval senatorja Richarda za posebnega odposlanca za gospodarske odnose z Zahodnim Balkanom. V okviru mandata, ki ga ima senator Richard, sta se predsednik republike Borut Pahor in njegov sogovornik pogovarjala o perečih zunanjepolitičnih vprašanjih in njihovem vplivu na evropski varnostni položaj. Posebno pozornost sta posvetila razmeram na Zahodnem Balkanu in na morebiten vpliv konfliktov v evropskem sosedstvu na stabilnost Zahodnega Balkana.

Sogovornika sta izrazila podporo nadaljevanju širitvenega procesa Evropske unije na Zahodni Balkan in se zavzela za več političnega angažmaja na Zahodnem Balkanu, z namenom pospešiti integracijo tamkajšnjih držav v Evropsko unijo. V tem kontekstu je za Francijo Brdo Process izjemnega pomena in ga podpira ter se zavzema za njegovo nadaljevanje.

Sogovornika sta spregovorila tudi o razvoju dogodkov v Evropski uniji in izmenjala poglede o soočanju s pojavom islamskega radikalizma ter ukrepih Evropske unije po nedavnih terorističnih napadih na uredništvo satiričnega časopisa v Parizu.