Predsednik republike na prazniku gasilstva v Materiji 

Materija, 11. 8. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil osrednje slovesnosti ob 110. obletnici Prostovoljnega gasilskega društva Materija. Predsednik republike je bil častni pokrovitelj slovesnosti. 

Predsednik republike Borut Pahor je v slavnostnem nagovoru gasilkam in gasilcem čestital ob njihovem prazniku z najboljšimi željami za uspešno prihodnost. Na poti v Materijo je predsednika Pahorja ustavil domačin, ki mu je, ne vedoč, kam se odpravlja, povedal nekaj svojih misli o materskih gasilcih. Predsednik Pahor jih je prenesel jubilantom: “Spoštovani, gospod Stojan je dejal: Ljudje tukaj imajo neizmerno srečo. Gasilke in gasilci so zlati fantje in zlata dekleta. Vedno priskočijo na pomoč in so nenadomestljiv steber kulturnega in vsega življenja lokalne skupnosti.” V nadaljevanju nagovora je predsednik republike spomnil na 150. obletnico taborskega gibanja, ki ga obeležujemo letos: “To gibanje nas je povezalo v gibanje za Zedinjeno Slovenijo, kar nas je kasneje popeljalo do lastne države. Tudi gasilstvo, ki bo naslednje leto praznovalo 150 let, si zasluži našo hvaležnost in pozornost.” Ob tej priložnosti je predsednik republike predsedniku PGD Materija vročil posebno protokolarno darilo predsednika republike, slovensko zastavo, simbol naše enotnosti z mislijo: “Izrekam hvaležnost za vaše delo - a ne le takrat, ko je ogroženo naše premoženje ali življenje. Ste pomemben steber povezovanja lokalne skupnosti.“

Pred slovesnostjo si je predsednik Pahor ogledal gasilsko parado, v kateri so sodelovali 300 gasilcev iz 25 gasilskih enot, mažoretke iz Povirja in Brkinska godba 2000. Uvodoma je zbrane pozdravil dr. Valter Fabjančič, predsednik PGD Materija, ki se je članicam in članom društva zahvalil za njihovo humanost, požrtvovalnost in nesebičnost. Saša Likavec Svetelšek, županja občine Hrpelje Kozina, pa je dejala, da je za ustanovitev, delovanje in obstanek društva potreben pogum in se zahvalila vsem gasilkam in gasilcem za njihovo nesebično delo. Predsednik Gasilske zveze Slovenije, Janko Cerkvenik, se je predsedniku Pahorju zahvalil za nedavni sprejem, ki ga je v predsedniški palači pripravil za gasilce in prostovoljce, ki so se odlikovali pri odpravljanju posledic neurja s točo v Beli krajini.

Predsednik republike na prazniku gasilstva v Materiji
Foto: Nebojša Tejić

Predsednik republike na prazniku gasilstva v Materiji
Foto: Nebojša Tejić

Predsednik republike na prazniku gasilstva v Materiji
Foto: Nebojša Tejić