Predsednik republike na uradnem obisku v Republiki Kosovo: "Našli ste pot, ki ljudem vliva optimizem za boljšo prihodnost"

Priština, Kosovo, 10. 9. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes pričel z dvodnevnim uradnim obiskom v Republiki Kosovo, v okviru katerega bo prvič v funkciji predsednika republike obiskal slovenske vojake na vojaški misiji KFOR. Ob robu uradnega obiska se je danes že sestal s predsednico Republike Kosovo Atifete Jahjaga in predsednikom Skupščine Republike Kosovo Jakupom Krasniqijem. Predsednik republike se bo jutri sestal tudi s predsednikom Vlade Republike Kosovo Hashimom Thaçijem.

Predsednik republike Borut Pahor je danes pričel z dvodnevnim uradnim obiskom v Republiki Kosovo

Predsednik republike Borut Pahor je danes najprej obiskal poveljstvo KFOR v Camp Film City, kjer ga je sprejel poveljnik KFOR, generalmajor Salvatore Farina. Predsedniku republike je generalmajor predstavil varnostne razmere v Republiki Kosovo ter se še posebej zahvalil za prispevek slovenskih vojakov in sodelovanje Republike Slovenije v KFOR.

Predsednik republike se je nato sestal s predsednico Republike Kosovo Atifete Jahjaga, s katero sta spregovorila o implementaciji dialoga med Prištino in Beogradom, varnostnih razmerah na Zahodnem Balkanu in gospodarskem sodelovanju med državama. Slovenija si je utrdila mesto ključne gospodarske partnerice Kosova, saj je vrednost blagovne menjave med državama v lanskem letu znašala 88 mio. EUR in je tudi med največjimi tujimi investitorji na Kosovu. Predsednik je izrazil željo po povečanju gospodarskega sodelovanja med državama, pri čemer je izpostavil pomen izboljšanja investicijskega okolja na Kosovu in predsednico povabil na obisk z gospodarsko delegacijo v Slovenijo.

Predsednik republike Borut Pahor je danes pričel z dvodnevnim uradnim obiskom v Republiki Kosovo

V izjavi za medije je predsednik republike pojasnil, da gre za prvi uradni obisk predsednika Republike Slovenije v Republiki Kosovo. Poudaril je, da si bosta s predsednico Republike Kosovo prizadevala za poglobitev gospodarskega, kulturnega in vsestranskega sodelovanja v dobrobit obeh držav in njenih ljudi.Predsednik je spomnil, da uradni obisk sovpada tudi z uspešnim dialogom med Prištino in Beogradom. Poudaril je, da je to največji dosežek modrosti, poguma in politične volje za mirno reševanje odprtih vprašanj na Zahodnem Balkanu. Ob tem je predsednik izrazil spoštovanje vodstvoma obeh držav in ljudem na obeh straneh meje. "Za Evropo, ki se v teh zahtevnih časih spopada z izredno težkimi problemi, novica, da se tako zahteven problem rešuje s takšnim razumom, zagotovo vliva pogum za reševanje drugih problemov," je dejal predsednik Pahor.

Predsednik republike se je danes srečal tudi s predsednikom Skupščine Republike Kosovo Jakupom Krasniqijem, s katerim sta govorila predvsem o pomembni vlogi, ki jo ima kosovski parlament pri sprejemanju reform pomembnih za članstvo v Evropski uniji. Predsednik Pahor je ob tem poudaril, da morajo biti reforme v prvi vrsti namenjene potrebam ljudi.

Predsednik republike Borut Pahor je danes pričel z dvodnevnim uradnim obiskom v Republiki Kosovo

Zvečer se je predsednik republike udeležil tudi svečane večerje, ki jo je v njegovo čast priredila predsednica Republike Kosovo Atifete Jahjaga.

Jutri bo predsednik republike obiskal predstavnike Slovenske vojske v KFOR in slovenske vojake v vojaški misiji KFOR, ki je največja vojaška misija slovenske vojske v tujini. Glavni namen obiska je izraz podpore in zahvala predsednika republike ter vrhovnega poveljnika obrambnih sil za njihovo požrtvovalno in profesionalno delo. Predsednik republike se bo zjutraj srečal tudi z visokim predstavnikom EU na Kosovu Samuelom Žbogarjem in obisk zaključil s srečanjem s predsednikom Vlade Republike Kosovo Hashimom Thaçijem.