SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na 26. zasedanju otroškega parlamenta

Ljubljana, 11. 4. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil 26. zasedanja nacionalnega otroškega parlamenta -  mladi parlamentarci letos razpravljajo na temo »Pasti mladostništva«. Uvodoma sta jih pozdravila dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije in gostitelj zasedanja, in Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil 26. nacionalnega otroškega parlamenta (NOP) z naslovom »Pasti mladostništva«
Foto: Tamino Petelinšek/STA


Trije predstavniki otroškega parlamenta so v uvodnem delu predstavili svoje misli o življenju v Sloveniji in o položaju otrok danes. Najprej je za govorniški pult stopil Gašper Waldhüter, 13 let, iz štajerske regije, ki je predstavil delil svoje misli o prihodnosti: »Kako naj dosežem, da bom nase ponosen, da bodo name ponosni moji starši? Kakšna prihodnost me čaka v teh nemirnih časih?«, se je vprašal, predsedniku republike pa je postavil vprašanje, o katerem so razpravljali na regijskem parlamentu v Mariboru: Ali bi podprli dan brez mobilnega telefona in kakšne aktivnosti bi kot predsednik na tak dan predlagali?

Predsednik republike je uvodne misli namenil vzgoji. »Zahtevno in odgovorno je vzgajati mlade osebnosti, kot ste vi. Starši se zelo trudimo, in vas imamo radi, a velik del bremena prelagamo tudi na šolo. Postajate svobodomiselne in pogumne osebnosti, pomembno pa je, da svojih ciljev ne dosegate na račun drugih. Bodite drzni. Kje je meja drznosti, ki si jo boste postavili, pa je odvisno od vaše mladostniške zrelosti. Z znanjem namreč hkrati pridobivate tudi vrednote in pogled na svet, od tega pa je odvisno, kako se boste soočali s spremembami, ki se nam obetajo v prihodnosti,« je uvodni nagovor mladim parlamentarcem zaključil predsednik Pahor. Na Gašperjevo presenečenje pa je  o dnevu brez mobilnega telefona predsednik republike dejal, da takšnega dneva ne bi podprl, saj si moramo svoje meje postavljati sami, ne pa, ker nam tako drugi naročijo: »Tehnologija nas ne ogroža, tehnologija napreduje zato, da nam pomaga lažje in svobodneje živeti.«

»Za Slovenijo je praznovanje 25. obletnice samostojnosti lastne države velik praznik. Zaznamuje enotnost, složnost in svobodo. V času osamosvajanja smo Slovenci pokazali pogum, kljub preprekam, ki so se nam postavile na poti do cilja. A smo dokazali, da znamo po tej poti hoditi pogumno, če stopamo skupaj,« je parlament nagovorila Nina Knoll, 12 let, iz dolenjske regije. Predsednika Pahorja je prosila za nasvet, kako uresničiti svoje sanje. Predsednik je mladim zaupal svoje izkušnje izpred petindvajsetih let, ko so bili prav v stavbi parlamenta sprejeti dokumenti naše samostojnosti. Takrat je prevladalo eno ključno vprašanje: kaj bo zavarovalo naše narodne interese? »Kljub različnim mnenjem je v tej dvorani prevladal dialog. Državo smo ustanovili zato, da bi mi in naši otroci imeli lepšo prihodnost. Marsikaj se je spremenilo na bolje, marsikaj je te naše sanje na poti ranilo,« je dejal predsednik republike in jim v naročje domišljije položil naslednje besede: »Vaša dejanja do uresničitve sanj naj vam nikoli ne preprečijo mirnega spanca,« in poudaril, da naj bodo v svojih odločitvah doseganja zastavljenih ciljev ambiciozni, pogumni in drzni, a naj jih pri tem vodi poštenje.

Kot zadnja je za govorniški pult stopila Sara Godnič, 14 let, iz primorske regije. Predstavila je svoja razmišljanja o slabem finančnem položaju Slovenije. Prepričana je, da je Slovenija še vedno zelo socialna država in da so tudi mladi še vedno v dokaj dobrem položaju. Po njenem mnenju je ena od rešitev tudi to, da bi se več mladih moralo vključevati v politiko in spreminjati politični ugled države. Predsednik Pahor je v svojem odzivu dejal, da smo v času osamosvajanja ustanovili pomembne institucije, a ob tem žal pozabili na ljudi: »Pozabili smo na bistvo, pozabili smo na ljudi in njihovo kreativnost. Ljudje odločamo o tem, v katero smer gredo stvari.« Ob zaključku razprave je predsednik republike mladim parlamentarcem položil na srce, naj bodo v svojih razmišljanjih samozavestni in pogumni. »Spodbujajte se med seboj in na poti do sanj ne pozabite venomer iskati tisto, kaj vas navdihuje glede vaše prihodnosti,« je zaključil predsednik republike.

Ob tej priložnosti so mu mladi parlamentarci izročili poslanico Nacionalnega odbora mladih, ki deluje v okviru nacionalnega otroškega parlamenta z željo po sodelovanju pri uresničevanju njihovih predlogov za boljši položaj mladih v Sloveniji.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil 26. nacionalnega otroškega parlamenta (NOP) z naslovom »Pasti mladostništva«
Foto: Tamino Petelinšek/STA