Predsednik Pahor na uradnem obisku v Republiki Kosovo: “Probleme je treba sporazumno reševati in potem vzajemno spoštovati.”

Priština, Kosovo, 12. 2. 2018 | sporočila za javnost

Na povabilo predsednika Republike Kosovo Hashima Thaçija se predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ob priložnosti 10. obletnice razglasitve neodvisnosti Republike Kosovo, mudi na uradnem obisku v Republiki Kosovo.

Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je najprej sprejel gostitelj, predsednik Republike Kosovo Hasim Thaçi. Uradnemu sprejemu z vojaškimi častmi je sledil pogovor obeh predsednikov na štiri oči, nato pa še plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Kosova pod vodstvom obeh predsednikov.

Predsednik Thaçi je uvodoma dejal, da se z uradnim obiskom začenjajo praznovanja v okviru okrogle obletnice neodvisnosti, kar ga zelo veseli in se iskreno zahvaljuje Sloveniji in predsedniku za to pozornost. Sodelovanje med Slovenijo in Kosovom zaznamuje tradicija dobrih odnosov, brez odprtih vprašanj, je dejal predsednik Pahor. Od vzpostavitve diplomatskih odnosov v letu 2008 sta državi krepili sodelovanje na različnih področjih. Slovenija je na Kosovu aktivna tudi v okviru prizadevanj mednarodne skupnosti za zagotavljanje stabilnosti (KFOR, EULEX).

Pomembna tema pogovorov z gostiteljem je bila približevanje Kosova Evropski uniji. Predsednik Pahor je sogovorniku zagotovil, da bo Slovenija tudi v prihodnosti podpirala prizadevanja Kosova za vstop v EU in da ostaja trdna zagovornica evropske perspektive Kosova. Pozval je, naj Kosovo vsekakor nadaljuje z reformami s ciljem približevanja k EU ter ob tem spoštuje mednarodnopravne obveznosti.
Ob koncu sta predsednika spregovorila o aktualnih vprašanjih in o izzivih v sosednji regiji Zahodnega Balkana. Strinjala sta se, da ne glede na razlike med državami v regiji, imamo vsi na koncu interes, da se spoštuje pogodbe in mednarodno pravo.

V izjavi za medije je predsednik povedal, da oba s predsednikom Thaçijem glede razmer v regiji ocenjujeta, da je zdaj napočil trenutek, ko so voditelji regije Zahodnega Balkana in dveh držav članic Evropske unije, kar sta Slovenija in Hrvaška, med seboj v dovolj zaupljivih in prijateljskih odnosih, da lahko "ne glede na številne razlike, ki so med nami", poglobijo ozračje medsebojnega zaupanja in v naslednjih letih rešijo dvostranske in multilateralne zadeve. "Če je ta ocena točna, potem vzbuja optimizem, ki ga je glede tega vprašanja veliko manj v Evropski uniji," je še dejal predsednik Slovenije. Ob tem je predsednik pojasnil, da imata s predsednikom Thacijem v osnovi nekoliko različno stališče glede nedavno objavljene strategije evropske komisije o širitvi. Medtem ko slovenski predsednik ocenjuje, da je strategija v osnovi dobra, kosovski predsednik pa meni, da je v osnovi slaba, sta oba prepričana, da je v njej toliko pomembnih nejasnosti in nedorečenosti, da potrebuje temeljite popravke in izboljšave, za kar se "bomo skupaj zavzeli tudi na skorajšnjem vrhu Brdo Brijuni v Skopju konec aprila."

Sogovornika sta se strinjala, da pomembno mesto v dvostranskem sodelovanju pripada gospodarskemu sodelovanju. Slovenija ima mesto ključne gospodarske partnerice Kosova, je med pomembnejšimi investitorji na Kosovu, še vedno pa je obseg blagovne menjave glede na možnosti relativno skromen. Že naslednji mesec bo Kosovo obiskala gospodarska delegacija iz Slovenije pod vodstvom zunanjega ministra Karla Erjavca.

V okviru uradnega obiska se je predsednik Pahor v poznih popoldanskih urah včeraj srečal še s predstavniki slovenskega kontingenta, ki delujejo v okviru sil K-FOR na Kosovu.

Prvi dan obiska se je zaključil s svečano večerjo, ki jo je v čast obisku predsednika Republike Slovenije priredil predsednik Republike Kosovo.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo uradni obisk nadaljeval tudi danes, v torek, 13. februarja, ko se bo najprej srečal s predsednikom Skupščine Republike Kosovo, sledil bo nagovor predsednika Pahorja na slavnostni seji kosovskega parlamenta ob 10. obletnici razglasitve neodvisnosti Republike Kosovo. V nadaljevanju programa se bo predsednik srečal še s predstavniki stranke Samoopredelitev in Srpske liste. Uradni obisk pa bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sklenil s srečanjem s predsednikom Vlade Republike Kosovo.

Predsednik republike na uradnem obisku v Republiki Kosovo
Foto: Daniel Novakovič / STA

Predsednik republike je v okviru uradnega obiska v Republiki Kosovo srečal s predstavniki slovenskega kontingenta, ki delujejo v okviru sil K-FOR na Kosovu
Foto: Daniel Novakovič / STA