Predsednik republike danes na delovnem posvetu s Komisijo za preprečevanje korupcije

Ljubljana, 19. 12. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes na delovni posvet sprejel člane senata Komisije za preprečevanje korupcije, ki ga vodi predsednik komisije Goran Klemenčič.

Današnji delovni posvet sodi v okvir prizadevanj predsednika republike in Komisije za preprečevanje korupcije, da se pripravi in sprejme zakonske spremembe za uspešnejše preprečevanje ali sankcioniranje koruptivnih ravnanj. V ospredju današnjega pogovora so bile spremembe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, predsednik pa je tudi v luči dogovora na srečanju z vodji parlamentarnih strank 2. decembra izrazil pripravljenost, da aktivno sodeluje pri pripravi paketa zakonodajnih sprememb, ki bi posegale tudi v druge zakone.

Predsednik republike in člani senata so se strinjali, da so zakonske spremembe potrebne, niso pa zadostne za vzpostavitev ustrezne pravne kulture. V nekaterih primerih celo niso nujne, da bi se uspešneje preprečevalo ali sankcioniralo korupcijo. Po mnenju članov senata bi namreč nekatere ukrepe bilo mogoče izvesti takoj, potrebna je le politična volja. V tem smislu se je predsednik republike zavezal, da bo aktivno sodeloval pri pripravi paketa predlogov zakonodajnih sprememb za uspešnejši boj proti korupciji ter tudi predlogov praktičnih ukrepov, ki ne potrebujejo nove zakonodaje. Predsednik republike bo pripravljeno gradivo predstavil na morebitnem vnovičnem srečanju z voditelji parlamentarnih strank, državnemu zboru in vladi.

Člani senata so na daljšem delovnem posvetu predsedniku republike predstavili nekatere konkretne možnosti, ki bi lahko brez zakonodajnih sprememb omogočile prakso z bistveno zmanjšanim korupcijskim tveganjem, kot je na primer centralizacija javnega naročanja v zdravstvu. Predsednik republike Borut Pahor se je strinjal s pobudo senata, da bi se pripravilo pravno podlago za institut javne preiskave s polnimi pooblastili za ugotavljanje odgovornosti za nepravilnosti pri velikih državnih finančnih projektih in investicijah.

Predsednik republike Borut Pahor je danes na delovni posvet sprejel člane senata Komisije za preprečevanje korupcije, ki ga vodi predsednik komisije Goran Klemenčič
Foto: Nebojša Tejič/STA