SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na posebni slovesnosti vročil odlikovanje srebrni red za zasluge zboru Carmina Slovenica

Ljubljana, 9. 3. 2015 | sporočila za javnostKarmina Šilec: "Prav ljubezen do glasbenega ustvarjanja je tisto, kar nas povezuje."

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na slovesnosti v Predsedniški palači vročil zboru Carmina Slovenica odlikovanje srebrni red za zasluge - ob 50-letnici delovanja ga je zbor prejel za izjemen ustvarjalni prispevek k slovenski in mednarodni kulturi na področju glasbene umetnosti.

V imenu zbora Carmina Slovenica, ki je postal eden najbolj prepoznavnih slovenskih izvoznih artiklov na področju kulture, se je predsedniku republike za izkazano spoštovanje zahvalila umetniška vodja Karmina Šilec, priznana mednarodno uveljavljena dirigentka: "Zelo smo počaščeni, da je delo zbora Carmina Slovenica s tem odličjem prepoznano in nagrajeno na način, ki simbolno povezuje vse generacije, ki so ga gradile. Današnji dogodek je društven - zato, ker je zbral mnoge generacije, ki so z društvom Carmina Slovenica povezane od njenih začetkov; in je amaterski, ker ta beseda izhaja iz besede "amore". In prav ljubezen do glasbenega ustvarjanja je tisto, kar vse nas povezuje."

Zbor Carmina Slovenica je slovesnost počastil z umetniškim programom pesmi Matije Tomca Vuštnejša ja ni in pesmi Luštno je vigred, ter pesmijo Voščilo nekdanjega dirigenta zbora gospoda Branka Rajštra.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na slovesnosti v Predsedniški palači vročil odlikovanje srebrni red za zasluge zboru Carmina Slovenica za izjemen ustvarjalni prispevek k slovenski in mednarodni kulturi na področju glasbene umetnosti ob 50-letnici delovanja
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na slovesnosti v Predsedniški palači vročil odlikovanje srebrni red za zasluge zboru Carmina Slovenica za izjemen ustvarjalni prispevek k slovenski in mednarodni kulturi na področju glasbene umetnosti ob 50-letnici delovanja
Foto: Daniel Novakovič/STA


Utemeljitev:

Popolna harmonija, virtuoznost, osupljiv talent, vrhunska pevsko-tehnična izurjenost, bleščeča intonacija, ritmična popolnost, dinamična oblikovalska moč, izbrano vodenje glasov, barvno razkošje tonov. Vse to je le zelo skromen povzetek oznak, s katerimi najvplivnejši svetovni mediji opisujejo vokalni ansambel Carmina Slovenica iz Maribora. Na področju kulture je Carmina Slovenica postala eden najbolj prepoznavnih slovenskih izvoznih artiklov, njena umetniška vodja Karmina Šilec pa priznana mednarodno uveljavljena dirigentka.

Pri Carmina Slovenica ne gre le za vrhunsko zborovsko petje. Dobro desetletje že ta zbor angelov, kakor mu pravijo, intenzivno razvija nove izrazne oblike. Združuje vokalno in instrumentalno glasbo z dramskimi prvinami, gibanjem in vizualnimi učinki. Ustvarja gledališče glasov, ki z vokalnimi podobami, gibi in ikonografijo vabi k razmisleku o novih zaznavah sveta.

Glasbeni repertoar ansambla Carmina Slovenica je prelet stoletij in sveta v celoti, njeni projekti pa raznoliki, od popularnih vokalno-instrumentalnih do simfoničnih, s pridihom bodisi etnične glasbe, avantgarde, minimalizma ali historičnosti. Pri tem sta glasbena in širša duhovna dediščina za ansambel izziv za oblikovanje umetniške stvaritve, ki z novim jezikom in aktualnimi sporočili nagovarjajo sodobnika.

Ansambel Carmina Slovenica danes sestavlja približno 40 deklet, starih od dvanajst do enaindvajset let. Predhodne generacije pevcev so jim pod vodstvom Branka Rajštra zapustile številne lovorike z zborovskih tekmovanj doma in po svetu. Sedanja sestava ansambla tradicijo vrhunskih ustvarjalcev nadaljuje z odmevnimi koncerti v najelitnejših koncertnih dvoranah sveta.

Eden takih je bil tudi zmagoslavni nastop Carmina Slovenica v New Yorku na festivalu, ki določa prihodnje glasbene in operne smernice. Predstava Toksični psalmi s podnaslovom Ultimativna kolektivna izkušnja je z izvirnostjo, ki vztrajno raziskuje nove prostore umetniškega izraza, osupnila poznavalce in glasbene sladokusce ter z vrhunsko celostno umetnino ponovno potrdila sloves ansambla.

Carmina Slovenica je na svojem petdeset let dolgem popotovanju prehodila neverjetno pot, na kateri je zborovstvo prestavila v prostor kompleksne večzvrstne celostne umetnine.