Odlikovanje Johnu Corsellisu za požrtvovalno pomoč beguncem, ki so po drugi svetovni vojni zbežali iz Slovenije

Ljubljana, 4. 2. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je Johna Corsellisa odlikoval za požrtvovalno pomoč beguncem, ki so po drugi svetovni vojni zbežali iz Slovenije. Odlikovanje medaljo za zasluge je vdovi gospoda Johna Corsellisa gospe Ann Corsellis izročil veleposlanik mag. Tadej Rupel v ponedeljek, 4. februarja 2019, na veleposlaništvu RS v Londonu. 

Odlikovanje Johnu Corsellisu
Foto: MZZ

Utemeljitev:

John Corsellis je bil med drugo svetovno vojno humanitarec. Pod okriljem britanske 8. armade je požrtvovalno zagotavljal pomoč beguncem v različnih taboriščih. Maja 1945 je prišel na avstrijsko Koroško in kot kvekerski mirovniški prostovoljec prevzel tudi naloge Organizacije združenih narodov za pomoč in obnovo. Takoj se je zavzel za begunce, ki so pribežali iz Slovenije na Vetrinjsko polje v strahu pred ukrepi novih jugoslovanskih oblasti, in prevzel skrb zanje v taboriščih v Peggetzu pri Lienzu, v Spittalu in drugje. V prvem taborišču je bil zadolžen za higieno in izobraževanje, v drugih dveh je deloval v upravi taborišča, nazadnje je bil v vodstvu bolnišnice za begunce s tuberkulozo.

Njegovi skrb in zavzetost sta krepko presegali njegove osnovne zadolžitve. Storil je vse, da bi taboriščnikom olajšal bedo in osmislil življenje. Kot dvaindvajsetletni fant je velikokrat pisal različnim britanskim oblastem in jih prosil, naj pomagajo slovenski begunski skupnosti. Deloval je na vseh ravneh, tudi vsa njegova družina je Slovencem pošiljala pakete z nujnimi pripomočki. Še posebej je skrbel za otroke in mladostnike ter knjižnico, za katero je na lastne stroške kupoval učbenike in strokovno literaturo.

Spomladi 1947 je na prošnjo glavnega zavezniškega štaba pripravil zapiske o slovenskih beguncih v Avstriji in Italiji. Zapiski izražajo njegova prizadevanja, da bi vplival na odločitve pristojne službe tako, da bi Slovencem še naprej dopuščale svobodno izbiro države, v katero želijo oditi.

Njegove pisne prošnje in njegova pisma so neizprosni pričevalci o žalostnih razmerah v letih, ki jih je John Corsellis preživel skupaj s šest tisoč slovenskimi begunci. Za nesebično človekoljubno pomoč slovenskim beguncem po drugi svetovni vojni izreka slovenska država Johnu Corsellisu iskreno zahvalo in priznanje.

Odlikovanje Johnu Corsellisu
Foto: MZZ

Odlikovanje Johnu Corsellisu
Foto: MZZ