SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič

Zlati red za zasluge, vročitev 27. aprila 2013

Zlati red za zasluge
za izjemen prispevek zbora k utrjevanju slovenske narodne zavesti v zamejstvu, z ohranjanjem izročila slovenskega odporništva s partizansko in uporniško pesmijo ter za uveljavljanje slovenske kulture

Predsednik republike Borut Pahor je 27. aprila 2013 na prireditvi ob dnevu upora proti okupatorju v Predsedniški palači, podelil odlikovanje Tržaškemu partizanskemu pevskemu zboru Pinko Tomažič.

Ljubljana – Predsednik republike Borut Pahor je danes na prireditvi ob dnevu upora proti okupatorju v Predsedniški palači, podelil odlikovanje Tržaškemu partizanskemu pevskemu zboru Pinko Tomažič.
Foto: Daniel Novakovič / STA


Utemeljitev:

Za izjemen prispevek k utrjevanju slovenske narodne zavesti v zamejstvu, za ohranjanje izročila slovenskega odporništva s partizansko in uporniško pesmijo ter za uveljavljanje slovenske kulture prejme Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič ZLATI RED ZA ZASLUGE.

Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič je bil ustanovljen leta 1972 v Bazovici pri Trstu in je imel v vseh letih delovanja že skoraj tisoč nastopov doma in po svetu. Danes šteje več kot sto pevcev, medtem ko je članov, ki v njem pojejo od samega začetka, le še deset. Najbrž bi težko našli slovenski pevski zbor, ki je tako raznovrsten, pa hkrati tako enovit. Med pevci so starejši od osemdeset in mlajši od osemnajst. Starost, politična usmerjenost ali narodnost so pri njih brez pomena. V njih bije eno srce in želijo biti zavzeti nosilci vrednot. Ko zazveni njihova pesem s svojim klicem k svobodi, tovarištvu, pravičnosti in miru, zabobnijo dvorane in zborovski glasovi se zlijejo z glasovi občinstva, ko skupaj, stoje in spoštljivo zapojejo primorsko himno Vstala Primorska. Zbor Pinka Tomažiča namreč niso le pevci, orkestraši in recitatorji, ampak je mnogo več. Je glas slovenskega narodnega izročila, katerega neizbrisni del je tudi uporniški in svobodomiselni duh; je odsev slovenske narodne identitete, v katero je globoko vtkana tudi ljudska pesem; hkrati pa je glasnik večnih človeških idealov, v katere trdno verjame. V sedanjih kriznih časih tudi pesem, še posebno uporniška in partizanska s svojo reminiscenco na težke preizkušnje slovenskega naroda, daje oporo in novo moč. Prav s pesmijo, tudi delavsko in drugače angažirano, zapeto v različnih jezikih, pinkoti, kot rečejo sami sebi, daleč presegajo skupni slovenski kulturni prostor.

Zbor nosi ime po narodnem heroju, ki je bil leta 1941 obsojen na smrt. Prvi dirigent in hkrati eden izmed ustanoviteljev je bil nekdanji partizan in borec Prekomorskih brigad Oskar Kjuder, ki je s Tržaškim partizanskim pevskim zborom Pinko Tomažič želel nadaljeval tradicijo medvojnega partizanskega zbora. Za svoje poslanstvo so si pevci zadali: prenašanje izročila narodnoosvobodilnega boja in odporniškega gibanja, ohranitev partizanske pesmi ter posredovanje idealov miru, bratstva in enakopravnosti med narodi. Danes jih zelo uspešno vodi Pia Cah, njihov uspeh pa je plod večdesetletnega prostovoljnega, zagnanega in trdega dela, premočrtnosti in zvestobi slovenstvu.

Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič že štiri desetletja ohranja slovensko besedo v zamejstvu in deluje v korist slovenske narodne skupnosti v Italiji.