SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor je imel ob nadavnem obisku v Berlinu intervju za nemški časnik Der Spiegel

Berlin, 3. 5. 2022 | intervjuji

https://www.spiegel.de/ausland/sloweniens-praesident-ueber-russlands-angriffskrieg-habe-jedes-vertrauen-in-putins-vernunft-verloren-a-e2f5c2d5-7bd5-486e-a8d9-4e4e79b6c1d9?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter#ref=rss

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je intervju za nemški časnik Der Spiegel podal ob delovnem obisku v Berlinu 28. aprila 2022, kjer se je sestal z nemškim kolegom Frankom-Walterjem Steinmeierjem.

Predsednik Pahor se je v intervjuju za nemški časnik zavzel za nadaljnjo dobavo orožja Ukrajini in opozoril na nepredvidljivost Putina, ki bi lahko vodila v jedrski spopad.

Opozoril je, da ruske vojske ne gre podcenjevati, obstaja pa tudi nevarnost širitve vojne na Moldavijo, Gruzijo in Zahodni Balkan.

Predsednik republike je izjavil, da na žalost ne more več izključiti možnosti jedrskega spopada, saj je Putin nepredvidljiv, sam pa je izgubil zaupanje v Putinov razum. Na pomisleke, da bi bila jedrska vojna nelogična, je predsednik Pahor odgovoril, da nelogičnost vojne v Ukrajini ni ustavila Putina.

Predsednik Pahor je v intervjuju poudaril še, da se ne strinja s takojšnim embargom na ruske energente. "Zavzemam se za postopno zmanjšanje odvisnosti od ruskih energentov, kljub temu da se lahko tak korak komu zdi strahopeten," je dodal.

Dotaknil se je tudi kritik iz Vzhodne Evrope, ki Nemčijo obtožujejo zavlačevanja pri uvedbi sankcij na Rusijo. Poudaril je, da bi v primeru embarga na ruska fosilna goriva imela Nemčija visoko gospodarsko škodo, kar pojasnjuje njihove pomisleke. Nemčija je kljub temu radikalno spremenila svojo politiko do Rusije, zaradi česar je nanjo ponosen, še dodaja Pahor.

Opozoril je še, da si Putin prizadeva za vojaško zmago, kar trenutno ne vzbuja velikih upov za začetek resnih mirovnih pogajanj. Nasprotno, vojna se lahko še razširi, saj je za svojo zmago Rusija pripravljena sprejeti visoke žrtve. Predvsem v Moldaviji je močan strah pred širitvijo spopadov na njihovo ozemlje, vojna pa bi se lahko po njegovih besedah posredno dotaknila tudi Gruzije in Zahodnega Balkana.