SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Predsednik Pahor s člani Stalnega posvetovalnega odbora za podnebno politiko o ozelenitvi gospodarstva, podnebnih ciljih in varovanju okolja po koncu epidemije. Predvidoma bodo sprejeli tudi Priporočilo št. 6

Ljubljana, 19. 5. 2020 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v torek, 19. maja 2020, ob 13. uri sestal s članicami in člani Stalnega posvetovalnega odbora za podnebno politiko pri Predsedniku Republike Slovenije. Na srečanju bodo govorili o pomenu varovanja okolja v času po koncu epidemije ter pomenu ozelenitve gospodarstva v odnosu do dolgoročnih podnebnih ciljev iz Pariškega sporazuma.

Prvič po srečanju, predvidoma ob 14. uri, bodo predsednik republike in člani Odbora v Veliki dvorani podali izjavo za javnost.

Člani posvetovalnega odbora so:
- prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, klimatologinja, vodja Centra za agrometeorologijo, redna profesorica na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani,
- mag. Mojca Dolinar, vodja Sektorja za analize podnebja in vodnega kroga v Agenciji Republike Slovenije za okolje,
- Andrej Gnezda, vodja projektov v Slovenski fundaciji za trajnostni razvoj Umanotera,
- mag. Rok Kranjc, samostojni raziskovalec in podnebni aktivist
- mag. Zoran Kus, pogajalec Republike Slovenije za področje podnebnih sprememb, Sektor za okolje in podnebne spremembe v Ministrstvu za okolje in prostor Republike Slovenije,
- prof. dr. Dušan Plut, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani,
- mag. Andreja Urbančič, vodja projekta LIFE ClimatePath2050 – Slovenska podnebna pot do sredine stoletja, raziskovalka na Centru za energetsko učinkovitost Instituta Jožef Stefan.


Predsednik Borut Pahor je prvi predsednik Republike Slovenije, ki je ustanovil stalni posvetovalni organ, ki poskuša vplivati na politiko države na nekem področju. Predsednika Pahorja so k razmišljanju o ustanovitvi Stalnega posvetovalnega odbora za podnebno politiko pri Predsedniku Republike Slovenije spodbudila odmevna prizadevanja mladih, da bi odločevalci razumeli potrebo po varovanju okolja in učinkovitem odzivanju na podnebne spremembe.

Cilj Odbora je oblikovati stališča in priporočila, z njimi vplivati na odločevalce doma in v svetu ter z njimi seznanjati javnost. Od ustanovitve konec novembra 2019 so članice in člani Odbora sprejeli pet Priporočil, ki so bila posredovana Državnemu zboru, Vladi ter drugim odločevalcem v državi. Priporočila vam posredujemo v priponki.

Priporočilo št. 1.pdf


FOTOTERMIN na začetku srečanja


IZJAVA ZA MEDIJE predvidoma ob 14. uri


LOKACIJA: Predsedniška palača


Medije, ki bodo spremljali dogodek, obveščamo, da je vhod in zbirno mesto na Gregorčičevi ulici 20 (vstop pri garažah) ob 12.45 za FOTOTERMIN in ob 13.45 za IZJAVO ZA JAVNOST, od koder vas bomo pospremili do Velike dvorane. Hkrati prosimo, da upoštevate navodila Vlade Republike Slovenije za preprečevanje širitve okužbe!