SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Intervju predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja za Associated Press "Pozabite Trumpa, na Instagramu vlada slovenski predsednik"

Ljubljana, 7. 3. 2017 | intervjuji

Forget Trump; Slovenian president rules Instagram
Dušan Stojanovič, Accociated Press
https://apnews.com/aa4523b064e0462da85e82679e155c3e/Forget-Trump;-Slovenian-president-rules-Instagram

Delovni prevod

Donald Trump morda res vlada na Twitterju, toda na Instagramu ni kos svojemu slovenskemu nasprotniku.

Borut Pahor, ki je znan kot »Barbika« in je tako kot Melania Trump nekdanji slovenski maneken, oba pa se pojavljata na naslovnicah domačih in tujih medijev, za širjenje svojih sporočil aktivno uporablja družbene medije.

Svoje fotografije, vključno s sliko, na kateri se v rdečem delovnem oblačilu vozi na smetarskem tovornjaku, je začel na Instagramu objavljati po predsedniških volitvah leta 2012, na katerih je presenetljivo zmagal. Več tisoč všečkov, ki jih je prejel, so jasen znak, da je favorit za ponovno izvolitev na jesenskih volitvah.

Njegovih 24.000 sledilcev v državi z dvema milijonoma prebivalcev lahko spremlja 53-letnega predsednika v zelo raznovrstnih položajih in kot različne osebnosti.

Na eni je zgoraj brez s tatujem delfina na rami, na drugi pa skupaj z delavci opravlja dela na cesti. Pahor je na slikah tudi na nogometnem igrišču in pri smučanju po pobočjih. V neki drugi objavi pa je na sliki videti, kako se v kopalkah pripravlja na plavanje.

Na eni izmed fotografij je tudi z nekdanjim ameriškim predsednikom Barackom Obamo, s podpisom pod sliko: »Največji navdih.«

»Barbika, a ne baraba,« piše pod fotografijo, na katerem mu na obraz nanašajo ličila. Vzdevek je ostal še iz časov, ko se je ukvarjal z manekenstvom, sočasno ob študiju političnih ved v slovenskem glavnem mestu Ljubljani.

V eni izmed objav je na sliki s super modelom Naomi Campbell. Na drugi fotografiji pa je naslikan med pogovorom z vodjo skupine U2 Bonom.

Fotografija, na kateri je lani slonel ob marmornati ograji stopnišča v predsedniški palači v Egiptu in nosi podpis: Domotožje v Kairu, je navdihnila številne Slovence, da so posnemali njegov položaj, kar se je v družbenih medijih razširilo kot #boruting.

»Komunikacije med ljudmi in politiki se stalno spreminjajo,« je Pahor povedal za tiskovno agencijo Associated Press. »Instagram najbolj uporabljajo mladi. V času nezaupanja v politiko je to način, kako jim prenesti sporočilo.«

Vendar, je dejal, si ne dela utvar, da lahko takšna komunikacija nadomesti neposredni stik. »Osebni stiki z ljudmi so najpomembnejši.«

Pahor je priznal, da to lahko pomeni tveganje, da ga bodo označili za populista.

»Sprejmem to tveganje. Vsekakor pa je razlika med slabim in dobrim populizmom,« je še dejal Pahor.

Na podlagi števila všečkov Pahorjeva aktivnost na Instagramu predsedniku ne škodi. V nedavni raziskavi je razvidno, da ima 52 odstotkov Slovencev pozitivno mnenje o Pahorju, le 16 odstotkov pa negativnega.

Marko Rakar, politični svetovalec, je to imenoval »lahki populizem«.

»Dejansko objavlja fotografije, ki so primerne in do neke mere smešne,« je povedal Rakar. »Poskuša se predstaviti kot všečna osebnost, ki počne različne stvari.«

Rakar je še dejal, da Pahorjeva aktivnost na Instagramu ni enaka kot Trumpova slavna sporočila na Twitterju.

»Instagram dejansko ni komunikacijska (platforma) za objavljanje političnih sporočil,« je povedal. »Za politične zadeve je precej bolj primeren Twitter.«

Ob aktivnosti v družbenih medijih je Pahor pokazal tudi politične ambicije, ki so deloma presegle mednarodni položaj majhne alpske države.

Pahor je ponudil, da bi gostil prvo srečanje med Trumpom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, nedavno pa je obiskal nemško kanclerko Angelo Merkel v Berlinu in Putina v Moskvi.

Nato je odpotoval v Ukrajino, kjer je ob nedavnih izgredih grozilo, da se bo znova vnelo sovraštvo med ruskimi uporniki in vladnimi silami.

Čeprav je Slovenija članica Evropske unije in podpira sankcije proti Kremlju zaradi njegove vloge v Ukrajini, je ohranila tradicionalne vezi z Rusijo. Zaradi tega je Pahor v nekakšnem edinstvenem mediacijskem položaju med Vzhodom in Zahodom.