Predsednik Pahor na predstavitvi monografije o slikarju Zoranu Mušiču

Ljubljana, 16. 1. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil slavnostne predstavitve monografije o slikarju Zoranu Mušiču z naslovom Videnja.

Kot je povedal v nagovoru po končani predstavitvi, ni preslišal ugotovitev avtorjev monografije, da ima slovenska politika dolg do velikega ustvarjalca, ki ga je dolžna popraviti. Sam to skuša tako na javni kot osebni ravni, predvsem s tesnimi stiki z gospo Ido Cadorin Barbarigo, slikarjevo vdovo, ki mu je omogočila tudi redek privilegij, vpogled v slikarjev atelje in osebni arhiv. Ta vsebuje izjemno pomembna dela in gradivo za slovensko umetnostno zgodovino, ki ga bo potrebno še raziskati in ovrednotiti, zato je predsednik spodbudil strokovnjake, da se tega čim prej lotijo, sam pa si bo prizadeval, da jim bo gospa Ida Cadorin Barbarigo to omogočila.

Ob poudarjanju umetniške vrednosti Zorana Mušiča je predsednik republike spomnil tudi na zelo pomembno vlogo, ki jo je imel slikar v času prizadevanj za mednarodno priznanje samostojnosti Slovenije, ko je odločilno vplival na takratnega francoskega predsednika Mitterranda, da je Francija priznala Slovenijo.
Predsednik Pahor na predstavitvi monografije o slikarju Zoranu Mušiču.
Foto: Daniel Novakovič/STA