SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Zagovornik načela enakosti je predsedniku republike predstavil Letno poročilo za leto 2018

Ljubljana, 16. 5. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel Miho Lobnika, zagovornika načela enakosti. Gospod Lobnik je predsedniku republike predstavil Letno poročilo Zagovornika načela enakosti za leto 2018, ki je drugo celoletno poročilo od ustanovitve tega državnega organa.

Predsednik republike se je zagovorniku načela enakosti zahvalil za dobro opravljeno delo v času od ustanovitve institucije do danes, kar predstavlja dobre obete za še boljše delo vnaprej.

Miha Lobnik je v kratki predstavitvi dela ocenil, da se je v zadnjem letu, predvsem pa z rebalansom za leto 2019, Zagovornik načela enakosti finančno in kadrovsko dovolj okrepil, da je lahko pričel opravljati vse zakonsko predpisane naloge. Poudaril je, da so pri Zagovorniku načela enakosti konec leta 2018 odpravili večino zaostankov in tako zaključili večino posamičnih primerov zatrjevane diskriminacije iz obdobja pred 2016 in takoj po ustanovitvi organa, kot tudi več kot polovico sprotnih primerov, prijavljenih v letu 2018.

Gospod Miha Lobnik je prvi zagovornik, ki opravlja funkcijo v samostojnem in neodvisnem državnem organu Zagovornika načela enakosti, predstavil pa je drugo celoletno poročilo organa. Poročilo predstavlja delo, ki je bilo lani opravljeno v vseh treh osrednjih oddelkih institucije. Organ redno spremlja in analizira dobre evropske prakse, tudi zato je poročilu dodal prevod priporočil Evropske unije za delovanje organov enakosti ter dve posebni mednarodni poročili na področju etničnih manjšin in invalidnosti.

Zagovornik načela enakosti je predsedniku republike predstavil Letno poročilo za leto 2018
Foto: Bor Slana/STA