Predsednik Pahor: Mir mora biti ključna prioriteta zunanje politike

Brdo pri Kranju, 6. 1. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil 19. rednega letnega posveta slovenske diplomacije, kjer je nagovoril slovenski diplomatski zbor in visoke predstavnike Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije.

Predsednik republike Borut Pahor je v krajšem uvodnem nagovoru dejal, da bo leto 2015 pomembno, saj bi Slovenija lahko prav v tem letu z ustreznimi strukturnimi reformami gospodarsko okrevanje pretvorila v trajno in širše družbeno okrevanje. Slednje je po mnenju predsednika republike odvisno od našega znanja, sposobnosti in političnega poguma, da izvedemo strukturne reforme, pomembna pa je tudi politična modrost, da vse vrste nestrpnosti ne bi ogrozile pomembnih nalog in izzivov za družbo in državo. Po njegovem prepričanju je po petih letih krize prišlo do nekaj političnih zamer, občutka krivic, neporavnanih računov in če ne bomo, tako predsednik, ravnali strpno, v duhu sodelovanja in pravičnosti, bo to ogrozilo proces gospodarskega in tudi splošnega družbenega okrevanja. Predsednik Pahor je še zatrdil, da bo temu prizadevanju posvetil veliko pozornosti in po svojih najboljših močeh skušal prispevati in pomagati pri razreševanju nesporazumov v našem političnem okolju.

Hkrati je ocenil, da je zelo pomembno krepiti srednjeevropsko identiteto Slovenije in spomnil, da se je z avstrijskim predsednikom Fischerjem nedavno udeležil srečanja predsednikov Višegrajske skupine, kjer so voditelji srednjeevropskih držav razpravljali o boljši prometni in energetski povezanosti srednje Evrope.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil 19. rednega letnega posveta slovenske diplomacije, kjer je nagovoril slovenski diplomatski zbor in visoke predstavnike Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije.
Foto: Daniel Novakovič/STA

V nadaljevanju je podčrtal pomen miroljubne in prijateljske zunanje politike, kar je strnil v ugotovitev: "Slovenija nima z nobenim narodom in nobeno državo odprtih političnih vprašanj ali sporov. Z vsemi ima ali si želi imeti prijateljske odnose. To je zelo dober temelj, zelo dobra značilnost Slovenije v mednarodni skupnosti," Pri tem je izrazil prepričanje, da slovenska zunanja politika potrebuje jasno strategijo in dolgoročne cilje. "Slovenija bi bila lahko v mednarodni skupnosti posebej prepoznana po prizadevanjih za mir, spravo in varnost, kar bi dalo naši identiteti v mednarodni politiki neko posebno žlahtnost," je še izpostavil in dejal, da bi tako upravičili pričakovanja tudi vseh Slovenk in Slovencev.

Glede ugleda Slovenije v mednarodni skupnosti je predsednik Pahor ocenil, da si moramo zanj vestno in vztrajno prizadevati, ob tem pa delati "na dolgi rok" in imeti pred očmi daljnosežno prihodnost, ki presega posamezni mandat. Pri tem je izluščil strateške prioritete v dobrososedske odnose, članstvo v EU in NATO ter krepitev strateških partnerstev. Ultimativna usmeritev Slovenije je njeno članstvo v Evropski uniji in NATO. Pri tem je kot ključna izpostavil prizadevanja celotne slovenske zunanje politike, da Slovenija ostane v najbolj povezanem in razvitem delu Evropske unije in dejal, da je to cilj, h kateremu velja stremeti tudi v prihodnje.

Med prioritetnimi nalogami slovenske zunanje politike je predsednik Pahor izpostavil prizadevanja za dobrososedske odnose in pri tem poudaril aktivno vlogo Slovenije v pobudi "Brdo Process", ki jo je ocenil kot najpomembnejši zunanjepolitični produkt Republike Slovenije.

V nadaljevanju je predsednik poudaril, da bo dober temelj za delovanje diplomatov v mednarodni skupnosti postavila tudi v Državnem zboru potrjena deklaracija zunanje politike, v kateri bodo zapisane temeljne smernice in prioritete slovenske zunanje politike.

Svoj nagovor je predsednik republike zaključil z mislijo: "Da bi bila ugled in prepoznavnost Slovenije v mednarodni skupnosti večja, bomo morali razviti specifike v naši zunanji politiki, ki nas bodo odlikovale,«

Predsednik republike je nadaljeval z odprto razpravo z veleposlanicami in veleposlaniki o njihovih pogledih na ključna zunanjepolitična vprašanja in izzive Republike Slovenije v mednarodnem okolju.