Predsednik republike slavnostno otvoril 45. Festival narodno - zabavne glasbe "Števerjan 2015"

Števerjan,Italija, 3. 7. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil prvega tekmovalnega večera 45. Festivala narodno - zabavne glasbe "Števerjan 2015" v Števerjanu v sosednji Italiji in s pozdravnim nagovorom otvoril tridnevno festivalsko dogajanje. Najprej se je zahvalil vsem, ki skrbijo, da je festival preživel skoraj pol stoletja, tudi skozi čase, ki so bili veliko težji od današnjih. Po njegovi oceni festival zabavne glasbe pomembno vpliva na obstoj slovenstva v zamejstvu. Predsednik Pahor se je s hvaležnostjo spomnil na včeraj preminulega Slavka Avsenika in na vse, kar je ta veliki slovenski glasbenik storil za slovenstvo, za povezovanje z našimi rojaki po vsem svetu in za prepoznavnost Slovenije. Z minuto molka so se obiskovalci festivala gospodu Avseniku poklonili in se ob Avsenikovi igrani melodiji spomnili na velikega človeka in umetnika.

Predsednik republike slavnostno otvoril 45. Festival narodno - zabavne glasbe "Števerjan 2015"
Foto: STA/Tamino Petelinšek

Pred obiskom festivala se je v prostorih občinske stavbe predsednik Pahor srečal z županjo Števerjana, gospo Franco Padovan in občinskimi svetniki. Županja se je predsedniku Pahorju zahvalila, ker se je odzval povabilu, "to, da ste prišli v našo občino, je za nas čudež". "Res smo zelo veseli in počaščeni, da ste danes tu med nami," je dejala. V sproščenem pogovoru so prisotni predsedniku republike predstavili delovanje občinske uprave ter svoja prizadevanja za ohranjanje slovenske kulturne dediščine. Izrazili pa so tudi skrb nad manjšanjem avtonomije občin, ki jo prinaša reforma javne uprave v Furlaniji Julijski krajini.

Festival, ki se odvija v slikovitem Števerjanu, najbolj slovenski vasici v Italiji, je tekmovalnega značaja in velja za enega najbolj obiskanih festivalov narodno-zabavne glasbe v bližnji okolici. Organizator je Slovensko katoliško prosvetno društvo Frančišek Borgija Sedej, v okviru katerega delujejo tudi mešani pevski zbor, dramska družina, otroški in mladinski pevski zbor ter vaško glasilo Števerjanski vestnik.

Predsednik republike slavnostno otvoril 45. Festival narodno - zabavne glasbe "Števerjan 2015"
Foto: STA/Tamino Petelinšek