Predsednik republike na obisku v Novem mestu: "Odpraviti moramo nezaupanje med romskim in večinskim prebivalstvom"

Novo mesto, 5. 2. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes na povabilo župana Mestne občine Novo mesto mag. Gregorja Macedonija mudil na obisku v Novem mestu. Predsednik republike je obisk pričel z ogledom romskega naselja Žabjak - Brezje, kjer se je srečal s prebivalci naselja, nadaljeval s pogovorom s predstavniki Sveta krajevne skupnosti Bučna vas in Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike ter s predstavniki Zveze Romov Slovenije in Zveze Romov za Dolenjsko. Obisk je skenil na pogovoru z župani dolenjskih občin Novo mesto, Kočevje, Krško, Metlika in Škocjan.

Po koncu pogovorov je med drugim poudaril: "Poznate mojo zadržanost do izrekanja o stvareh, ki so predmet pristojnosti vlade, državnega zbora ali lokalne skupnosti, sem pa v svojih stališčih jasnejši, ko presodim, da bi prispeval k lažji rešitvi problema, ki zadeva širše okolje, strpnost in odprt slog življenja v državi. Ko gre za prostorsko ureditev romskega naselja Žabjak - Brezje, ki gre v smeri skupnega dobrega tako za romsko kot tudi za večinsko prebivalstvo, sem se na povabilo župana odločil obiskati Novo mesto in s tem spodbuditi voljo in željo po ureditvi razmer.” Problematiko v trenutnih okoliščinah presoja kot eno izmed tistih, v katerih se je kot predsednik republike dolžan oglasiti in prispevati k temu, da se najdejo ustrezne in sprejemljive rešitve. Ob obisku je predsednik republike pozval k nadaljnjemu razvoju dialoga na državni in lokalni ravni, saj se po dolgem času ponovno povečuje nezaupanje med romskim in večinskim prebivalstvom v Jugovzhodni Sloveniji. "Glede na moje dolgoletne izkušnje z romsko problematiko sem ocenil, da je nastopil trenutek za odkrit dialog med lokalno skupnostjo in državo," je povedal in ob tej priložnosti napovedal nadaljevanje dialoga v obliki posebnega posveta o nekaterih odprtih vprašanjih reševanja romske problematike, ki bo potekal predvidoma v drugi polovici marca v Predsedniški palači. "Potruditi se moramo, da v dialogu z vsemi - Romi, civilno iniciativo, predstavniki lokalne in državne oblasti - najdemo rešitve na odprta vprašanja, ki vzbujajo dvom," je pozval predsednik republike.

Župan mag. Macedoni je pozdravil današnji obisk predsednika republike v Novem mestu, saj bo zagotovo pripomogel k prizadevanjem lokalnih oblasti za rešitev odprtih problemov. Poudaril je, da romska problematika združuje in zahteva sodelovanje lokalne in državne ravni, zato je zelo pomembno, da se reševanja problematike lotevamo z roko v roki. "V tem kontekstu vidim tudi današnji obisk predsednika republike," je povedal župan Mestne občine Novo mesto.

Predsednik Republike Slovenije je obiskal Novo mesto
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednik republike obiskal Novo mesto
Foto: Tamino Petelinšek/STA