Predsednik republike na zasedanju splošne razprave Generalne skupščine OZN

New York, 24. 9. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je pričel z delovnim obiskom v New Yorku, kjer se udeležuje 68. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov. Včeraj zvečer (po lokalnem času) se je najprej udeležil sprejema predsednika Združenih držav Amerike Baracka Obame s soprogo Michelle Obama.

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil sprejema, ki ga za vodje delegacij 68. zasedanja Generalne skupščine OZN priredita predsednika ZDA Barack Obama in soproga Michelle Obama

Danes dopoldne (po lokalnem času) se je predsednik Republike Slovenije udeležil otvoritve splošne razprave 68. zasedanja Generalne skupščine in na povabilo generalnega sekretarja OZN Ban Ki-Moona sodeloval na tradicionalnem kosilu, ki ga generalni sekretar gosti za vodje delegacij.

Predsednik Pahor je danes imel tudi prva bilateralna srečanja. Sestal se je s predsednikom Libije Nourijem Alijem Abusahmainom v luči ponovne vzpostavitve sodelovanja med državama, tako na političnem kot na gospodarskem področju. Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama tradicionalno prijateljski ter da konflikt v Libiji nanje ni vplival. Slovenski predsednik je poudaril željo, da Libija zaključi postopek ratifikacije Sporazuma o gospodarskem sodelovanju, s čimer bi bila pospešena blagovno-storitvena menjava ter interes za podpis Sporazuma o izogibanju dvojnega obdavčevanja, ki je zelo pomemben dejavnik pri spodbujanju pretoka blaga, storitev, kapitala in ljudi med državama. V obnovi Libije namreč vidijo priložnost številna slovenska podjetja. Predsednik Pahor je v pogovorih izrazil tudi pripravljenost ITF - Ustanove za človekovo varnost, da tudi v prihodnje nadaljuje izvajanje humanitarne pomoči in rehabilitacije v okviru projekta pomoči žrtvam konflikta v Libiji.

Predsednik Pahor se je srečal tudi s predsednikom Republike Čile Sebastianom Pińero Echeńiquejem, s katerim je govoril o okrepitvi političnega dialoga med državama in poglobitvi gospodarskega sodelovanja. Predsednika sta dogovorila tudi obisk zunanjih ministrov v letu 2014. Predsednik Pahor je čilskega predsednika povabil v Slovenijo, s poudarkom na čilskih investicijah v Sloveniji.

Predsednik republike na zasedanju splošne razprave Generalne skupščine OZN

Ob robu splošne razprave se bo predsednik Republike Slovenije srečal tudi s predsednikom Sveta EU Van Rompuyem in sodeloval tudi na sestanku Višegrajske skupine in EU o Ukrajini.

Ob priložnosti obiska predsednika Pahorja in ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije Karla Erjavca bo nocoj na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Združenih narodih sprejem za Slovence, ki živijo v New Yorku. Pozno popoldne (po lokalnem času) se bo predsednik Pahor srečal z generalnim sekretarjem OZN Ban Ki-Moonom.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo jutri sodeloval na posebnem dogodku, ki bo v skladu z resolucijo Generalne skupščine 65/1 namenjen pregledu uresničevanja razvojnih ciljev tisočletja do sedaj in oblikovanju agende za razvojne cilje tisočletja po letu 2015. Predsednik republike se bo jutri sestal tudi s predsednikom Republike Turčije Abdullahom Gülom.

V četrtek 26. septembra, bo predsednik republike Pahor zjutraj predaval na Univerzi Columbia, kjer bo s študenti in izbranimi profesorji razpravljal o prihodnosti Evrope. Kasneje pa bo z govorom v imenu Republike Slovenije nastopil na splošni razpravi 68. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov – osrednja tema bo posvečena »Razvojni agendi po letu 2015«.