SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike: »Za spoštovanje pravnega reda si je treba tudi prizadevati.«

Ljubljana, 12. 6. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes na Ustavnem sodišču Republike Slovenije udeležil II. konference slovenskih pravnikov iz sveta in Slovenije, kjer je v slavnostnem govoru poudaril, da je treba odločitve ustanov pravne države spoštovati, pa naj se z njimi strinjamo ali ne.
Uvodoma je predsednik republike dejal, da izjemno ceni prizadevanja Svetovnega slovenskega kongresa, ki že od ustanovitve naše države skrbi, da Slovenci, ne glede na to, kje živimo, ostajamo bolj povezani kot bi bili sicer. Nato je predsednik spregovoril o spoštovanju odločitev pravne države in to ponazoril s primerom iz predsedniških volitev v ZDA leta 2000, ko je vrhovno sodišče odločilo zmagovalca volitev. Predsednik je poudaril, da je sestavni del demokratične in pravne države, da po eni strani zaupamo v to, da tisti, ki opravljajo pomembne funkcije, to delajo kompetentno, profesionalno in nepristransko, hkrati pa morajo ljudje na funkcijah to spoštovanje pridobiti s svojim ravnanjem, saj gre za vzajemen proces.

Predsednik republike Borut Pahor se je danes na Ustavnem sodišču Republike Slovenije udeležil II. konference slovenskih pravnikov iz sveta in Slovenije
Foto: Daniel Novakovič/STA

V nadaljevanju je predsednik republike poudaril, da si moramo za spoštovanje pravnega/ustavnega reda prizadevati vsi. »Ne moremo le pričakovati spoštovanja pravnega reda, zanj si moramo tudi prizadevati," je povzel predsednik Pahor in dodal, da od tistih, ki nas zastopajo, tudi upravičeno pričakujemo, da bodo ravnali vestno in v skladu z zakonom, hkrati pa si moramo za to tudi sami prizadevati.

Na koncu je predsednik Pahor še enkrat čestital predsedniku Svetovnega slovenskega kongresa dr. Borisu Pleskoviču ter soorganizatorjema Ustavnemu sodišču RS in Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. "S ponosom sem sprejel častno pokroviteljstvo te pomembne konference. Kot predsednik Republike Slovenije se vam v svojem imenu in tudi v imenu vseh naših ljudi zahvaljujem, da ohranjate slovenske vezi po vsem svetu žive in živahne," je še dejal predsednik Pahor in vsem udeležencem zaželel, da bi se srečevali tudi v prihodnje.