Predsednik republike Borut Pahor: »Zgodba dežele kozolcev pripoveduje zgodbo o sposobnosti slovenskega človeka«

Šentrupert na Dolenjskem, 6. 6. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je v Deželi kozolcev v Šentrupertu na Dolenjskem udeležil slavnostnega odprtja prvega muzeja na prostem s kozolci na svetu.

Predsednik republike Borut Pahor se je danes v Deželi kozolcev v Šentrupertu na Dolenjskem udeležil slavnostnega odprtja prvega muzeja na prostem s kozolci na svetu.
Foto: Daniel Novaković / STA

Uvodoma se je predsednik zahvalil županu Šentruperta in njegovim sodelavcem, da so na ogled postavili spomenik avtohtonega slovenstva, ki se lahko kosa s kulturnimi in naravnimi čudesi po vsem svetu. Postavitev muzeja s kozolci na prostem je »spomenik naši narodni zavesti, ustvarjalnosti in avtohtonosti, ki ga moramo ponosno ohranjati in ga kot dediči prenašati na naslednje generacije,« je poudaril predsednik. Ob tem je izpostavil, da »zgodba teh kozolcev pripoveduje zgodbo sposobnosti slovenskega človeka, da s svojo pametjo, inovacijo, domiselnostjo in uporom doseže kar si je zadal.«

Dežela kozolcev je izjemni svetovni projekt in prvi muzej kozolcev na svetu, ki združujejo najbolj žlahtno tradicijo s horizonti prihodnosti.