Lojze Kos

Medalja za zasluge, vročitev 26. aprila 2016

Medalja za zasluge
za dolgoletno delo na področju obveščanja o slovenskem zamejstvu v Avstriji in za prispevek k večjemu razumevanju problematike slovenske manjšine v Avstriji

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Lojzetu Kosu vročil odlikovanje medaljo za zasluge 26. aprila 2016 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Lojzetu Kosu vročil odlikovanje medaljo za zasluge na slovesnosti v Predsedniški palači
Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor na posebni slovesnosti vročil državna odlikovanja medalje za zasluge
Foto: STA/Nebojša Tejić

Utemeljitev:

Lojze Kos je novinar in dopisnik Radia in Televizije Slovenije, ki že desetletja spremlja pomembna družbenopolitična dogajanja v Avstriji. Kot dolgoletni poročevalec za obe nacionalni medijski hiši si je pridobil številna osebna poznanstva in veliko izkušenj, predvsem pa si je ustvaril izvrsten vpogled v tamkajšnje širše družbene procese, ki jih poznavalsko in strnjeno predstavlja slovenskim poslušalcem in gledalcem.
Že od mladih let Lojze Kos s posebno pozornostjo spremlja življenje Slovencev v Avstriji, zlasti na dvojezičnem območju Koroške. V svojem novinarskem poročanju je vedno znova utemeljeval potrebo po prepoznavanju dejstva, da matična država s slovenskimi manjšinami v sosednjih državah, ki sicer uveljavljajo večplastno identiteto glede na to, da živijo pod vplivom dveh kulturnih prostorov, tvori celoto slovenskega kulturnega prostora.
Kot poročevalec je Lojze Kos tankočutno dajal glas pripadnikom manjšine, ki so opozarjali na pomen boja za temeljne človekove pravice, med katerimi je tudi pravica do uporabe maternega jezika, in ki so se zavedali, da uveljavljanje slovenske kulture živi ali pade z jezikom. Znal je poudarjati, da največje bogastvo ni le golo znanje jezika, temveč predvsem spoznavanje ljudi, njihovih navad in miselnosti, saj je to izraz duhovne širine in temelj evropskega vrednotnega sistema, predvsem pa tudi pot do uveljavljanja sodelovanja in uspešnega reševanja različnih težav sobivanja večine in manjšine. Slovenci v Avstriji in njihove organizacije so mu hvaležni, da je v slovenskem medijskem prostoru uveljavljal spoznanje, da je vlaganje v ohranitev in razvoj slovenskega jezika in kulture hkrati vlaganje v kulturno substanco slovenskega naroda.
Lojze Kos se loteva številnih tem, ki so posebej pomembne in zanimive za Slovenijo ter njene dobre odnose s sosednjo Avstrijo. S tega vidika sta za Slovenijo posebnega pomena tudi njegovo znanje in poznavanje političnega prostora Avstrije, saj je bila podpora Avstrije posebnega pomena ob prizadevanjih Slovenije za osamosvojitev, mednarodno uveljavitev, včlanitev v evropske povezave ter je še danes.