Predsednik Pahor sprejel ministra za Zvezni svet, Evropo in mednarodne odnose vlade nemške zvezne dežele Baden-Württemberg Friedricha

Ljubljana, 21. 1. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel Petra Friedricha, ministra za Zvezni svet (Bundesrat), Evropo in mednarodne odnose vlade nemške zvezne dežele Baden-Württemberg.

Obisk predstavlja izpolnjevanje dogovorov o poglobitvi sodelovanja, sklenjenih na obisku predsednika republike, ki je z močno gospodarsko delegacijo Baden-Württemberg obiskal junija lani.

V pogovoru sta sogovornika zato največ pozornosti namenila dvostranskemu sodelovanju  in EU temam, med njimi zlasti problematiki migracij. Ob tem sta poudarila, da je pomembno oblikovati skupno politiko EU do vprašanja migracij, saj le to zagotavlja mir in varnost celotni Evropi. Minister Friedrich je predsedniku Pahorju prenesel tudi vtise po današnjem obisku begunskega centra v Dobovi in poudaril dobro sodelovanje policistov iz raznih držav Evropske unije in menil, da bi takšno sodelovanje lahko aplicirali na zunanjih mejah EU. Predsednik Pahor je poudaril, da je nujno najti rešitev, sprejemljivo za vse države članice, za kar si bo tudi sam aktivno prizadeval. 

Predsednik Pahor je v pogovoru poudaril, da je dežela Baden-Württemberg najpomembnejši slovenski ekonomski partner in dodal, da je sodelovanje na področju gospodarstva že zelo dobro razvito, vendar pa bi se ga dalo še bolj okrepiti. Minister Friedrich je predsednika republike z veseljem obvestil, da je dogovor  o uvedbi dualnega sistema vajeništva, ki je bil sklenjen ob obisku predsednika Gaucka leta 2014, zaživel - včeraj je bil v Novi Gorici podpisan Memorandum o sodelovanju na področju vajeniškega izobraževanja. Nadalje je tudi povedal, da je BMW v okviru tega dogovora že povabil prve slovenske učitelje, da sodelujejo v njihovem izobraževalnem sistemu.

Predsednik Pahor sprejel ministra za Zvezni svet (Bundesrat), Evropo in mednarodne odnose vlade dežele Baden-Württemberg Petra Friedricha
Foto: Daniel Novakovič/STA