SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor in poljski predsednik Duda pozvala k obeleževanju slovensko-poljskega prijateljstva

Ljubljana, 9. 5. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes v dogovoru s predsednikom Republike Poljske Andrzejem Dudo udeležil svečanosti ob odkritju spominskega obeležja poljskemu vojaku Tadeuszu Sadowskemu - Tomu. Tom Sadowski je bil udeleženec NOV, ki je vodil diverzantsko operacijo v Postojnski jami 23. aprila 1944. Tadeusz Sadowski – Tomo, rojen 1920 v Krakovu, se je po tem, ko je ušel iz nemškega taborišča, februarja 1943 zaposlil na železnici v Beljaku in od tam aprila 1943 odšel v partizane. Bil je obveščevalec in diverzant v Prešernovi brigadi in 31. diviziji, sodeloval je v številnih akcijah, med drugim v diverzantski akciji v idrijskem rudniku februarja 1944 ter v Postojnski jami 23. aprila 1944. Padel je pri napadu na bunkerje, ob poskusu uničenja mostu v Praprotnem, v Selški dolini 23. oktobra 1944.
Predsednik Pahor, tudi častni pokrovitelj današnje svečanosti, je ob obeležju položil venec.

V dogovoru s poljskim predsednikom Dudo se je predsednik Pahor udeležil svečanosti ob odkritju spominskega obeležja poljskemu vojaku Tadeuszu Sadowskemu - Tomu.
Foto: Stanko Gruden

V nagovoru ob odkritju spominskega obeležja je predsednik spomnil, da je konec aprila uradno obiskal Republiko Poljsko, kjer je bil deležen velike prijaznosti in gostoljubja poljskega predsednika Andrzeja Dude. Povedal je, da sta s poljskim predsednikom ob tej priložnosti izmenjala stališča »o vseh aktualnih vprašanjih dvostranskih odnosov, prihodnosti Evropske unije in našega skupnega zavezništva v Zvezi NATO. Pogovarjala sva se večinoma o prihodnosti, a okoliščine so take, da so naju navdihovale dobre, slavne in slabe izkušnje, ki sta jih slovenski in poljski narod bila deležna v preteklosti,« je pogovore s poljskim predsednikom povzel slovenski predsednik in dodal, da ga je poljski predsednik prosil in pooblastil, da ob priložnosti današnje slovesnosti v njunem skupnem imenu, »skupaj, kot predsednika Poljske in Slovenije povabiva vse ljudi miru, prijateljstva, tako slovensko-poljskega kot siceršnjega, k temu, da bi bilo to mesto, mesto tega slavnega spomina v prihodnje kraj, kjer bi vsaj enkrat letno poudarili slovensko-poljsko prijateljstvo.«

Ob tem je predsednik republike Borut Pahor vse prisotne povabil, da dogodek razumejo kot priložnost, ne le, da se s pogledom obrnemo nazaj in se zahvalimo slovenskim in poljskim borcem za svobodo, za njihovo trpljenje in žrtve, da lahko danes kot svobodna generacija dihamo to svobodo s polnimi pljuči; marveč da izkoristimo to tudi kot zavezo, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da se tak surov čas ne bi nikoli ponovil.

V nadaljevanju je predsednik Pahor opomnil, da dan poraza nemških in drugih okupacijskih sil danes praznujemo tudi kot dan Evrope; kot dan nekega projekta, ki je na ruševinah druge svetovne vojne poskušal zgraditi boljši svet in kot tak je v mnogočem tudi uspel. »Zavaroval je mir, svobodo, med nekdaj sprtimi evropskimi narodi je dal poudarek tistemu, kar nas povezuje, kar nam je sorodnega, zgrajen je bil na vrednotah, za katere so slovenski partizani in poljski domoljubi dali svoja življenja," je dejal predsednik Pahor in dodal, da je naša moralna in politična odgovornost, da ne spregledamo znamenj časa in da se trudimo, da so zgodovinski premiki, ki se predvidoma dogajajo vsakega četrt stoletja, premiki na bolje.

Na koncu je predsednik Pahor dejal, da mu je v čast, da lahko tudi v imenu poljskega predsednika danes prisostvuje otvoritvi spominskega obeležja poljskemu vojaku Tadeuszu Sadowskemu - Tomu.

Pozdravni govor na današnji svečanosti je imel župan Občine Postojna Igor Marentič, v imenu krajevne organizacije Zveze borcev Postojna pa je prisotne nagovorila njihova predsednica Bruna Olenik. Zbrane je kratko nagovoril tudi veleposlanik Republike Poljske v Republiki Sloveniji Pawel Czerwinski. Simbolično je spominsko obeležje odkrila veteranka NOB Zofka Kovač. Z glasbo sta slovesnost obogatila učenka osnovne šole Tadeusza Sadowskega Nina Pegam na prečni flavti in nekdanji učenec omenjene šole Tine Leben na harmoniki.