Predsednik republike na osrednji slovesnosti ob vstopu Republike Hrvaške v Evropsko unijo

Zagreb, Hrvaška, 30. 6. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je danes v Zagrebu udeležil osrednje slovesnosti ob vstopu Republike Hrvaške v Evropsko unijo, ki bo s 1. julijem 2013 postala 28. država članica Evropske unije.

Predsednik Pahor se je z več kot 40-imi državniki najprej udeležil sprejema na sedežu hrvaške vlade ter svečane večerje, nato pa se je udeležil slovesnosti na Trgu bana Josipa Jelačića.

Predsednik republike na osrednji slovesnosti ob vstopu Republike Hrvaške v Evropsko unijo
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor je v izjavi za medije dejal, da »danes ni prelomen večer samo za Hrvaško, regijo in Evropsko unijo, ampak tudi za Slovenijo, ki bo tako obkrožena z vsemi štirimi sosedi, ki pripadajo isti družini« in dodal, da je takšna soseščina pomembna, ker poglablja mir, varnost in sodelovanje ter omogoča Sloveniji, da se dejansko osredotoči zgolj na svoje domače težave in da blaginjo svojim ljudem.

Tudi v razpoloženju ljudi na Hrvaškem predsednik Pahor vidi, da se zavedajo, da vstopajo »v družino, ki ima veliko več težav, kot je bila tista družina, v katero je vstopila Slovenija leta 2004«. »Evforije ali pa praznega upanja je manj na Hrvaškem in to štejem kot znak neke zrelosti,« je ocenil predsednik Pahor.

Dodal je, da je nekoliko bolj oseben in pristranski, ker se spominja tudi prehojene poti, posebej pa »zelo vročega« 31. julija 2009 v Trakošćanu, ko sta se s takratno hrvaško premierko Jadranko Kosor dogovorila, da bosta v nekaj mesecih dosegla način za reševanje spora o meji med Hrvaško in Slovenijo ter da bo Hrvaška nadaljevala pogajanja z EU. »Na Hrvaškem in v Sloveniji vedo in vemo, da sta si potem obe državi zelo močno prizadevali, da bi Hrvaški, kljub nekaterim slabim napovedim, končno uspelo, da bo postala 28. članica EU. Tudi zato, ker smo se držali dogovora iz Trakošćana,« je še dejal Pahor.

Jutri se bo predsednik Pahor udeležil tudi neformalnega zajtrka s predsedniki držav regije, ki ga bo gostil predsednik Republike Hrvaške Ivo Josipović in bo namenjen podpori nadaljnje širitvene politike Evropske unije in napredku držav vključenih v širitveni proces.

Predsednik republike na osrednji slovesnosti ob vstopu Republike Hrvaške v Evropsko unijo
Foto: Daniel Novakovič/STA