Predsednik republike: "Etično ravnanje in integriteta javnega delovanja sta podlaga za našo prihodnost"

Ljubljana, 30. 7. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes obiskal Komisijo za preprečevanje korupcije, kjer se je srečal s predsednikom mag. Goranom Klemenčičem ter ožjim vodstvom komisije, ki so predsednika seznanili z delom ter prizadevanji za omejitev korupcije v Sloveniji ter delovanjem za krepitev integritete v državni upravi. Pogovor je tekel tudi o predvidenih spremembah zakonodaje na področju preprečevanja korupcije v Sloveniji ter o ključnih tveganjih za pojav sistemske korupcije pri projektih ustanovitve in vodenja slabe banke ter pri projektu privatizacije. Predsednik Pahor je uvodoma dejal, da je problem korupcije resen, zato pozdravlja vse napore in prizadevanja za omejevanje in preprečevanje korupcije ter se komisiji zahvalil za prispevek h krepitvi pravne države ter odgovornosti in transparentnosti delovanja politike ter javnega sektorja. Komisiji je tudi čestital za osvojitev prestižnega mednarodnega priznanja za odličnost javne uprave (UNPSA – United Nations Public Service Award), ki ga je prejela Aplikacija Supervizor.

V izjavi za medije je predsednik Pahor poudaril, da je moralni kapital v Sloveniji v veliki meri potrošen in da je stopnja zaupanja med ljudmi do dela institucij zelo šibka. »Za nazaj lahko ukrepamo samo s sankcijami, vendar pa moramo za naprej razmišljati sistemsko in tudi preventivno. V preteklosti Slovenija s podobnimi projekti kot sta vodenje slabe banke in projekt privatizacije ali ni imela znanja, ni imela sreče ali pa zaradi naklepnih ravnanj, zato, da bi imel od tega kdo korist, stvari niso bile urejene tako, da bi bili ti procesi transparentni in z javno finančnega ali javno gospodarskega vidika uspešni,« je dejal predsednik in dodal, da mora biti zdaj drugače in to je tudi namen njegovega obiska na komisiji.

»Kaj lahko storimo zdaj, ko je še čas, ko smo pred začetkom ustanavljanja slabe banke in pred začetkom privatizacije, da se ne bi ponovile slabe izkušnje s projekti kot v preteklih dvajsetih letih, ki so razgradili moralni kapital slovenskega javnega življenja,« je dejal predsednik Pahor ter se ob koncu še enkrat zahvalil predsedniku komisije mag. Goranu Klemenčiču, senatu ter njegovi skupini sodelavcev za njihovo »nehvaležno delo«, ki ga opravljajo tako z vidika presoj, ki zadevajo morebitne prekoračitve pooblastil, zlorabe položaja ali nezakonitih ali neetičnih ravnanj, kot tudi za preventivne akcije in spodbude, ki pripomorejo k temu, da se korupcija ne samo preprečuje temveč tudi omejuje.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije mag. Klemenčič je ob tem dodal, da so na komisiji trdno prepričani, da je vprašanje uspešnega omejevanja sistemske korupcije ključno za prihodnost Slovenije - tudi v povezavi z izhodom iz krize. Poudaril je, da si je potrebno za ureditev tega področja prizadevati, saj institucije kot je KPK ne morejo delovati v vakumu, ampak potrebujejo partnerja v vseh treh vejah oblasti. "Vprašanje krepitve pravne države in transparentnosti, omejevanje korupcije in klientelizma mora biti naš skupni cilj," je še dejal predsednik Komisije za preprečevanje korupcije.

Pahor in Klemenčič KPK