SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na uradnem obisku gosti velikega mojstra Suverenega malteškega viteškega reda; v ospredju obiska predvsem dobro humanitarno sodelovanje

Ljubljana, 17. 6. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na uradnem obisku v Sloveniji gosti velikega mojstra Suverenega malteškega viteškega reda Fra’ Giacoma Dalla Torreja del Tempia di Sanguinetta. Po sprejemu z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu v Ljubljani je veliki mojster položil venec k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam in se tako poklonil njihovemu spominu.

Predsednik Pahor na uradnem obisku gosti velikega mojstra Suverenega malteškega viteškega reda Fra’ Giacoma Dalla Torreja del Tempia di Sanguinetta
Foto: Bor Slana/STA

Predsednik Pahor in veliki mojster sta program nadaljevala v Predsedniški palači, kjer je uvodoma potekal pogovor na štiri oči, sledili so plenarni pogovor med obema delegacijama. Odnosi med Republiko Slovenijo in Suverenim malteškim viteškim redom (SMVR) so dobri in potekajo predvsem na humanitarnem področju, zato je obisk namenjen nadaljevanju dialoga o tem in izmenjavi stališč na najvišji ravni.

Predsednik republike je v pogovorih izpostavil, da vzpostavitev diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Suverenim Malteškim viteškim redom traja že od julija 1992 oz skoraj od začetka naše samostojnosti. Ob tem je slovenski predsednik dejal, da je to sodelovanje še prav posebej vsebinsko utemeljeno na osnovnem poslanstvu reda, ki je posvečeno skrbi za pomoči potrebne, bolne, zapuščene, osamljene, invalide, ljudi, ki trpe zaradi odvisnosti in neozdravljivih bolezni idr., ki jih siceršnje oblike institucionalne oskrbe ne uspejo ustrezno oskrbeti, pa tudi na dejavnostih reda v primeru naravnih nesreč ali humanitarnih katastrof.

Sodelovanje Republike Slovenije in Suverenega Malteškega viteškega reda zaradi učinkovite dejavnosti reda na različnih svetovnih kriznih žariščih odpira nove možnosti za razširitev sodelovanja tudi v okviru mednarodnih projektov v tretjih državah, kjer Republika Slovenija nima stalnih predstavnikov.

Predsednik Pahor na uradnem obisku gosti velikega mojstra Suverenega malteškega viteškega reda Fra’ Giacoma Dalla Torreja del Tempia di Sanguinetta
Foto: Bor Slana/STA

Med aktualnimi zunanjepolitičnimi temami sta sogovornika spregovorila o prihodnosti EU, multilateralizmu, aktualnih razmerah na Zahodnem Balkanu in soočanju z migracijami. Ob tem je predsednik spomnil, da je SMVR v sodelovanju z drugimi humanitarnimi organizacijami prispeval k blaženju migrantske krize, s katero se je Slovenija soočala leta 2015, pred tem pa se je zelo učinkovito odzval na potrebe, ki jih je povzročil žledolom leta 2014 ali kasnejše poplave na Notranjskem. SMVR je sicer v Sloveniji prisoten zlasti pa z zbiranjem pomoči in življenjskih potrebščin za družine, invalidne otroke in zapuščene, marginalizirane ali zasvojene.

Glede na delovanje in izkušnje predstavnikov SMVR je obisk priložnost za izmenjavo pogledov in izkušenj, ko gre za zdravstvo in dolgoživo družbo, pri čemer je posebna pozornost posvečena invalidom, staranju prebivalstva ter paliativni oskrbi, temam, ki jim predsednik Pahor posveča veliko pozornosti. V ospredju obiska je tudi sodelovanje na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Mednarodno sodelovanje Slovenije na tem področju poteka predvsem s sosednjimi državami in s tistimi državami v regiji, s katerimi delimo skupne nevarnosti nesreč. Društvo Malteška pomoč Slovenije, ki deluje v okviru Slovenske asociacije SMVR, je v letu 2015 prejelo bronasti znak Civilne zaščite kot priznanje za nesebično pomoč pri odpravljanju posledic žledu v Sloveniji.

Predsednik republike in veliki mojster bosta uradni program sklenila s svečanim kosilom na gradu Strmol.