Predsednik republike v Mariboru: "Vzgajamo genercijo, ki bo svet naredila še bolj svoboden in pravičen"

Maribor, 1. 10. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil svečane akademije ob 60. letnici Osnovne šole Martina Konšaka Maribor, kjer je bil tudi slavnostni govornik.

Željo po prisotnosti predsednika republike na nocojšnji slovesnosti so v pismu izrazili učenci osnovne šole, ki so pred predsednikom že nastopili na slovesnosti ob šestdesetletnici Zveze prijateljev mladine Maribor. Nocoj so mu svoje pevske in igralske veščine ponovno predstavili in se še posebej potrudili, saj so slovesnost »Konšakovih šestdeset«v celoti ustvarili in zaigrali učenci sami. Predstava je navzoče popeljala od pričetkov delovanja šole do danes, po raznoliki brezčasni pokrajini učenosti, vzgoje, srčnosti, skrivnosti, ustvarjalnosti, modrosti, prijateljstva in prvih ljubezni. K besedi so povabili znanega gledališkega in filmskega igralca Vlada Novaka, nekdanjega učenca šole Martina Konšaka in lanskega prejemnika Borštnikovega prstana, ki je z njimi delil svoje osnovnošolske spomine.  

V slavnostnem nagovoru je predsednik republike dejal, da bo generacija najmlajših gledalcev v dvorani dočakala dvaindvajseto stoletje: "Če pomislimo, kaj vse se je zgodilo v zadnjih sto letih, stoletju tehnoloških napredkov, si ne moremo niti predstavljati, kaj vse še čaka naše najmlajše." Poudaril je, da v šolskem okolju odraščajo ustvarjalne osebnosti, ki bodo soustvarjale to in še naslednje stoletje. Nato se je predsednik Pahor zahvalil učiteljskemu zboru, da poučevanja ne jemljejo le kot službo, temveč kot poslanstvo, in ga opravljajo s srcem: "Dragi učitelji, starši smo vam hvaležni, da v naših otrokih vzbujate radovednost in jo hkrati tešite z znanjem. Zato bomo lahko od naših otrok upravičeno pričakovali, da bodo zrasli v pogumne, svobodne, radovedne, ambiciozne in solidarne osebnosti. Le tako se bodo laže spoprijemali z izzivi prihodnosti in jih obrnili v svoj prid." Ob tem se je predsednik republike spomnil pogovora z mladimi na eni izmed mariborskih srednjih šol. Dejal je, da ob takšnih obiskih spoznava, da se je mlada generacija s surovo realnostjo v času krize soočala s pogumom in ambicijami, tudi ko starejši niso več verjeli, da se je vredno boriti. Zato, tako predsednik, lahko z upanjem in optimizmom gledamo v prihodnost, saj vzgajamo generacijo, ki se bo znala soočiti z izzivi in bo svet prihodnosti naredila še bolj svoboden in pravičen. "Drage učenke, dragi učenci," je najmlajše državljane ob koncu nagovoril predsednik republike, "šola ni le pouk in pouk ni le nabiranje znanja. Razposajeno in s svojimi očmi glejte v prihodnost, učitelji in starši pa lahko le upamo, da boste zrasli v zrele in ustvarjalne osebnosti." Slavnostni nagovor je predsednik republike zaključil z iskrenimi čestitkami ob visokem jubileju, šestdesetletnici Osnovne šole Martina Konšaka. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil svečane akademije ob 60. letnici Osnovne šole Martina Konšaka Maribor.
Foto: STA/Nebojša Tejić