Predsednik republike Borut Pahor: "Delo, ki ga opravljate je plod vaše srčnosti"

Ljubljana, 26. 6. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes skupaj z ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak ter z ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom v kongresnem centru na Brdu pri Kranju gostil zaključek projekta Prostovoljec leta 2012, ki ga letos že enajstič organizira Mladinski svet  Slovenije (MSS). Predsednik republike je častni pokrovitelj projekta.

Predsednik republike Borut Pahor je gostil sprejem ob zaključku projekta Prostovoljec leta 2012
Foto: Daniel Novakovič / STA


Na zaključni prireditvi je predsednik republike v slavnostnem nagovoru opozoril na velik pomen, ki ga prostovoljstvo ima za spodbujanje nesebičnosti, povezovanja in solidarnosti, kar so le ene od vrlin, pomembne za razvoj zdrave in boljše družbe. V imenu države in vseh njenih ljudi, se je predsednik republike vsem prostovoljcem zahvalil za plemenito delo, ter jim izrazil globoko spoštovanje in priznanje.
»Delo, ki ga opravljate je plod vaše srčnosti in ne opravljate ga zato, ker bi vam ga nekdo naložil. Delate nekaj plemenitega, kar osrečuje vas in tiste, ki vam hvaležnost vračajo z nasmeškom«, je povedal in nadaljeval, da »človek prej ali slej spozna, da zelo veliko naredi zase, če zelo veliko in še več naredi za druge. To ga bogati, čuti zadoščenje in spodbuja moralno trdnost, ki je poleg osebne moči v življenju za vsakega posameznika ključnega pomena«.
V nagovoru se je predsednik dotaknil tudi krize, ki je zajela ves svet in ob tem izrazil, da »če v Sloveniji ne bi bilo toliko dobrih ljudi, toliko ljudi dobrega srca, bi krizo čutili bistveno bolj. Mreža prostovoljstva omogoča, da je padec v socialne stiske manj boleč za ljudi, ki se jim to pripeti.«

Predsednik republike Borut Pahor je gostil sprejem ob zaključku projekta Prostovoljec leta 2012
Foto: Daniel Novakovič / STA


Na današnji zaključni prireditvi natečaja Prostovoljec leta 2012 so podelili devet ključnih nazivov in še dve posebni priznanji: Naj prostovoljec in Naj prostovoljka v treh starostnih skupinah, naziv Naj prostovoljski projekt ter Naj mladinski voditelj in Naj mladinski projekt. Na natečaj za leto 2012 je 152 prijaviteljev prijavilo 187 posameznikov in 64 projektov, kar je rekordno število doslej.