Predsednik Pahor s pogovorom z iranskim zunanjim ministrom zaključil obisk Münchenske varnostne konference

München, 8. 2. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je včeraj na 51. Münchenski varnostni konferenci predsedoval voditeljskemu panelu na temo "Po Ukrajini – nerešeni konflikti v Evropi", v katerem so sodelovali Ilham Aliyev, predsednik Azerbajdžana, Irakli Garibashvili, predsednik vlade Gruzije, Aleksandar Vučić, predsednik vlade Srbije, ki je januarja prevzela predsedovanje OVSE, in Vesna Pusić, ministrica za zunanje zadeve Hrvaške.

Razprava panelistov je bila osredotočena na vzroke za posamezne nerešene konflikte, pri čemer so udeleženci kot osnovo za iskanje miroljubnih rešitev identificirali vzpostavitev medsebojnega zaupanja. Prav tako so bili mnenja, da je potrebno okrepiti vlogo mednarodnih organizacij, predvsem OVSE pri naslavljanju varnostnih izzivov v Evropi.

Uvodoma je predsednik dejal, da danes v svetu nastaja več konfliktov kot jih uspemo reševati in da so novonastajajoči konflikti vse bolj intenzivni in kompleksni, obstoječe mednarodne strukture pa, kot je videti, ne zmorejo uveljavljati mirnih rešitev zanje.

Predsednik Pahor je ob tem poudaril, da je v tem času zaupanje in iskanje skupnih rešitev ključno in spomnil tudi na lastno izkušnjo iz časa reševanja mejnega spora s Hrvaško, ki se je leta 2009 zaključil s sklenitvijo arbitražnega sporazuma. Ob tem je še dodal, da je za države Zahodnega Balkana zelo pomembna evropska perspektiva, ki edina zmožna dolgoročno stabilizirati regijo.

Po razpravi, ki ji je predsedoval, se je predsednik Pahor včeraj sestal še z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, s katerim sta govorila o razmerah v Ukrajini, pa tudi o bilateralnih odnosih in krepitvi političnega dialoga na najvišji politični ravni.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na 51. Münchenski varnostni konferenci sestal z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom
Foto: Mykola Lazarenko

Pred načrtovanim uradnim obiskom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Iranu se je predsednik Pahor pred odhodom iz Münchna danes sestal še z zunanjim ministrom Irana Mohammadom Javadom Zarifom, s katerim sta govorila predvsem o možnostih poglobitve sodelovanja med državama ter izmenjala poglede na aktualne mednarodne zadeve. Sogovornika sta spregovorila tudi o razmerah v Siriji in Iraku ter o nekaterih drugih varnostnih vprašanjih. Zunanji minister Irana je predsedniku podal oceno poteka pogajanj o jedrskem programu. Predsednik Pahor je v pogovoru izpostavil pomen dolgoročne rešitve iranskega jedrskega vprašanja, ki bi odpravila sankcije Združenih narodov in s tem pozitivno vplivala tudi na poglobitev bilateralnih odnosov med Slovenijo in Iranom.