Predsednik republike Borut Pahor sprejel vodstvo Lovske zveze Slovenije, ki letos praznuje 110. obletnico ustanovitve

Ljubljana, 22. 2. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na pogovor sprejel vodstvo Lovske zveze Slovenije, ki letos praznuje 110. obletnico ustanovitve in je ena najstarejših organizacij civilne družbe na Slovenskem ter združuje in povezuje okoli enaidvajsettisoč slovenskih lovcev.

Predstavniki Lovske zveze so predsedniku republike predstavili zbornik razprav, člankov, spominov in pričevanj z naslovom "Slovenski lovci v vojni za Slovenijo", ki so ga pripravili ob 25-letnici vojne za Slovenijo kot dokument o prispevku članov lovske organizacije k slovenski samostojnosti. S tem zbornikom so v zvezi želeli trajno dokumentirati prispevek pri nastajanju mlade slovenske države in potrditi trajno zvestobo domoljubnim načelom, ki jim slovenski lovci sledijo vse od ustanovitve lovske organizacije leta 1907. Pri nastajanju knjige so sodelovali s strokovnimi sodelavci in ustanovami kot so Muzej novejše zgodovine Slovenije, Inštitut za novejšo zgodovino, Vojaški muzej Slovenske vojske, Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Združenje policijskih veteranskih društev Sever. Predstavniki Lovske zveze Slovenije so predsedniku republike predstavili tudi svoje dosedanje delo, upravljanje s populacijami divjadi v Sloveniji, Modri odsevnik – akcijo za zmanjševanja števila prometnih nesreč, povezanih z divjadjo, problematiko izumiranja populacije risa in projekt ohranitve divjega petelina. Predsednik republike je Lovski zvezi Slovenije čestital ob bližajoči se 110. obletnici ustanovitve in se njenim članom zahvalil za vlogo, ki so jo imeli v času osamosvojitve. Vodstvu in vsem članom zveze se je predsednik Pahor zahvalil tudi za vse, kar delajo na področju zaščite divjadi in narave ter za ozaveščanje ljudi glede potrebe po zaščiti naravnega prostora za divjad.

Sprejema so se s strani Lovske zveze Slovenije udeležili predsednik mag. Lado Bradač, podpredsednik Ivan Malešič, direktor strokovnih služb Srečko Žerjav in urednik zbornika dr. Marjan Toš.

Predsednik republike Borut Pahor sprejel vodstvo Lovske zveze Slovenije, ki letos praznuje 110. obletnico ustanovitve
Foto: STA/Anže Malovrh