SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Dr. Borut Marjan Sturm

Red za zasluge, vročitev 25. oktobra 2019

Red za zasluge,
za izjemne zasluge in dolgoletna prizadevanja pri uresničevanju pravic slovenske manjšine v Avstriji ter za neprecenljiv prispevek k uveljavljanju medkulturnega dialoga.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državni odlikovanji red za zasluge
Foto: STA/Tamino Petelinšek


Utemeljitev:

Doktor Borut Marjan Sturm, politik in zgodovinar, se je rodil leta 1951 v slovenski družini v bližini Celovca na avstrijskem Koroškem. Močno sta ga zaznamovala dvojezično okolje in travmatičen družinski spomin na deportacijo leta 1942 v nacistično taborišče ter na razlaščenost zaradi etnične pripadnosti. Iz tega izvirajo njegova močna pripadnost slovenstvu, njegov odpor proti krivicam ter njegova prizadevanja za človekovo dostojanstvo.

Kot devetnajstletni predsednik Zveze slovenske mladine je doktor Borut Marjan Sturm v oktobrski noči leta 1970 v Šmohorju na Koroškem sam dodal na uradni krajevni napis še slovenski napis. Zaradi tega so proti njemu sprožili sodni proces, ki je bil prestavljen v štajerski Leoben in na katerem je bil oproščen. To je bil eden prvih korakov k aktivnejšim prizadevanjem slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem za uresničevanje pravic iz avstrijske državne pogodbe. Od takrat naprej je bil doktor Borut Marjan Sturm aktiven v številnih društvih, ki so si prizadevala za uveljavljanje pravic koroških Slovencev, ob tem pa tudi za medkulturni dialog.

Leta 1980 je doktor Borut Marjan Sturm doktoriral na Dunaju z disertacijo o notranjem razvoju slovenske Osvobodilne fronte. Potem je bil v letih od 1981 do 1983 znanstveni sodelavec, od 1983 do 1985 pa tudi tajnik Slovenskega znanstvenega inštituta v Celovcu. Nato je dolga leta deloval kot predstavnik narodnostne skupnosti koroških Slovencev. Leta 1992 je postal tajnik in takoj nato še predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem, ki jo je uspešno vodil do letošnjega leta. Bil je tudi predsednik Sveta za slovensko narodnost pri uradu avstrijskega zveznega kanclerja. Svojo politično pot je sam orisal kot prizadevanje proti nacionalizmu in kot borbo za večkulturnost. Njegovo prepričanje je, da politika “vse ali nič” Slovencem škoduje in da je mogoče uspeti le z dialogom. Doktor Sturm je človek konsenza in dialoga – v tej drži nikoli ni zapiral vrat pred politično drugače mislečimi, saj se zaveda, da lahko le pogovor da sodelovanju večje razsežnosti ter da je v našem času pomembno graditi na zaupanju, sodelovanju in sobivanju tudi z nekdanjimi nasprotniki.

Je avtor številnih publicističnih prispevkov, in tudi soavtor za koroški dialog pomembnega dela Kärnten neu denken (Koroško na novo omisliti, 2007; skupaj z J. Feldnerjem). Je član konsenzne skupine, ki je leta 2009 prejela državljansko nagrado Evropskega parlamenta, kulturno nagrado mesta Beljak in avstrijsko ustavno nagrado. Leta 2012 je konsenzna skupina skupaj z Valentinom Inzkom prejela veliko srebrno odlikovanje za zasluge Republike Avstrije za prizadevanja za kompromisno rešitev v sporu o krajevnih napisih.

Doktor Borut Marjan Sturm je svoje življenje in delo posvetil slovenstvu na avstrijskem Koroškem. V prvem obdobju, ko je bilo slovenstvo zatirano in zaničevano, se je zavedal, da se je treba zanj boriti z besedami in dejanji; v drugem obdobju, ko so se začeli časi izboljševati, pa je spoznal, da sta potrebna tudi dialog in sporazumevanje. Nobeno od obeh obdobij pa zanj ni bilo enostavno.

Za njegov prispevek k slovenstvu na avstrijskem Koroškem se mu država Slovenija zahvaljuje s tem odlikovanjem.