SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Pogovor predsednika Pahorja za Odmeve

Ljubljana, 4. 10. 2021 | intervjuji

Pogovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja z Rosvito Pesek za oddajo Odmevi na Televiziji Slovenija.

Pogovor z Borutom Pahorjem o protestih, PCT-ju in vrhu EU-Zahodni Balkan (rtvslo.si)

Pogovor predsednika Pahorja za Odmeve

Rosvita Pesek: Gospod predsednik, Zoran Stevanović je v sredo organiziral zelo močne proteste. V petek je zagrozil vladi, da bo pravzaprav ogrozil srečanje na Brdu, ki naj bi se zgodilo jutri in pojutrišnjem. Je to dovolj močen razlog, da ga predsednik sprejme?

Predsednik republike Borut Pahor: Sprejel sem ga zato, ker me je prosil za pogovor in nisem videl razloga, da bi tak pogovor odbil. Zdelo se mi je prav, da poskušamo z dialogom odpraviti nekatere nesporazume, pri čemer se mi zdi bistveno slednje in pokazalo se je, da je bilo to bistvo najinega srečanja in pogovora – on je prepričan, da ker ni organizator, formalni organizator…

Rosvita Pesek: Ker je organizator ljudstvo?

Predsednik republike Borut Pahor: Ker je organizator ljudstvo, da ni odgovoren za to ali so protesti mirni in brez izgredov. To ni res. Želel sem se srečati z njim, da bi to posebej poudaril. Ker poziva ljudi, da se zberejo kjerkoli, je on odgovoren, da so protesti mirni in da potekajo tako, da ne motijo siceršnjega normalnega življenja, da so brez izgredov.

Rosvita Pesek: In on pri tem pozivu vztraja? Vajin pogovor ga nekako v tem ni omajal in napoveduje za jutri…

Predsednik republike Borut Pahor: Jaz tudi nisem želel, da kakorkoli vplivam na njega ali na druge protestnike, da protestirajo ali ne. Protesti so sestavni del demokratičnega življenja. Morajo pa biti mirni, brez izgredov. To pa mislim, da je najmanj kar morajo tisti, ki vabijo protestnike na to, da povedo svoja stališča vedeti in upoštevati.

Rosvita Pesek: Gospod predsednik, kakorkoli nekako spoštujemo to stališče, protesti morajo biti mirni in brez izgredov. Ampak v tem času ali pa v zadnjem letu smo se nagledali protestov, ki to niso bili, ki so metali kocke, ki so razbijali tujo lastnino, ki so nenazadnje ogrožali svojo lastno varnost s pohodom proti avtocesti. Mi nimamo mirnih protestov.

Predsednik republike Borut Pahor: Ko bo kdo mogoče kritično ocenjeval mojo odločitev za sestanek danes, sestanke predtem in tiste, ki bodo kasneje, so v luči mojega trdnega prepričanja, da bi z dialogom, z več sodelovanja, lažje reševali nakopičena vprašanja, tista povezana z zdravstveno krizo in vsa ostala. Tega dialoga in sodelovanja je očitno premalo. Do zdaj smo videli kam lahko pridemo brez tega dialoga in brez tega sodelovanja, vsaj v tisti meri, ki bi si ga želeli. Menim, da tudi to današnje srečanje sploh ni bilo odveč. Ne vem kako bodo jutri in v prihodnje potekali protesti, ampak mislim, da sva s sogovornikom razčistila, da je tisti, ki poziva k protestom odgovoren za njihov potek, da so mirni in brez incidentov.

Rosvita Pesek: Gospod predsednik, kaj pa vi mislite o pogoju PCT in tudi o tej zahtevi po predčasnih oziroma o odstopu vlade?

Predsednik republike Borut Pahor: Torej glede odstopa vlade sem sogovorniku povedal, da o tem odloča Državni zbor oziroma predsednik vlade. Jaz se kot predsednik republike v to ne spuščam, ker mi tega tudi ne nalagajo, dopuščajo pristojnosti. Z vsako vlado sodelujem, z vsemi štirimi sem, in tudi s to. Ta vlada skuša omejiti širitev virusa in zajezitev bolezni. Žal nam zaenkrat s precepljenostjo ni uspelo, zato poskuša z drugimi ukrepi. Jaz jih ne komentiram. Že na začetku krize sem povedal, se bom zelo zadržano obnašal glede dnevnega komentiranja teh ukrepov. Tako da je za to prostor v Državnem zboru, tudi v strokovni javnosti in bi bilo dobro, da ostane pri strokovni javnosti, pri Državnem zboru, pri institucijah, ki so poklicane in verodostojne, da se o tem izrečejo dokončno.

Rosvita Pesek: Ampak vseeno bi ponovila vprašanje. Ali vi mislite, da je v teh razmerah, v kakršnih smo, pogoj prebolevnik, testiran, cepljen za večino vstopov v neke inštitucije potreben.

Predsednik republike Borut Pahor: Poglejte, mi se soočamo s širjenjem okužbe in to takim, ki ogroža življenja ljudi. Vlada je dolžna ukrepati. Jaz, kot rečeno, se bom držal tega, da se bom odrekel dnevnega komentiranja ukrepov. Lahko bi bili mogoče bolje skomunicirani, morda bi lahko dali ljudem več časa. Vse to je mogoče. Jaz tudi nikoli nisem rekel, da je bilo ukrepanje v vsem tem času brez spodrsljajev, vendar ni bilo priročnika za ukrepanje, nobene države ga niso imele. Vemo pa eno stvar. Vemo, da so države, ki so ukrepale podobno kot Slovenija, na koncu zdaj že prestopile prag precepljenosti in uživajo normalno življenje. Če je bila portugalska to sposobna naredit, Danska in druge države, smo tudi v Sloveniji tega sposobni. Mislim pa, še enkrat poudarjam, da bi bilo lažje, če bi bilo več dialoga v Državnem zboru, v strokovni javnosti, v splošni javnosti, več pojasnjevanja, več prijaznega pristopa sem prepričan, več dialoga.

Rosvita Pesek: Zdaj smo trenutno v situaciji, ko je nekih pozivov k volitvam vedno več. Opozicija se pripravlja, sklenila je zavezništvo, pozivajo protestniki in tudi pri koaliciji opažamo, da kakšne pomembne zakone vedno težje stisne skozi parlamentarno sito. Vaša ocena? Kako blizu smo nekim predčasnim volitvam?

Predsednik republike Borut Pahor: Za volitve sta dva pogoja. Ali predsednik vlade odstopi in se potem opozicija ne odloči, da imenuje novo vlado v istem mandatu, ali pa da z nezaupnico Državni zbor ugotovi, da vlada nima več ustrezne parlamentarne podpore in spet Državni zbor ne imenuje novega predsednika vlade. Ta dva pogoja za enkrat nista izpolnjena. Škarje in platno so glede predčasnih volitev v Sloveniji v rokah predsednika vlade in Državnega zbora.

Rosvita Pesek: Slovenija je še zmeraj sredi močne mednarodne vpetosti, predsedujemo Svetu Evropske unije. Jutri bo veliko srečanje in vi boste na Brdu odlikovali nemško kanclerko Angelo Merkel, Kaj s tem sporočate, in to z najvišjim državnim odlikovanjem, njej osebno, njeni državi in nemškim politikom, kdorkoli jo bo že nasledil.

Predsednik republike Borut Pahor: Naši in mednarodni javnosti sporočamo dvoje. Da je osebno zaslužna za odlične politične, gospodarske in druge odnose med Slovenijo in Nemčijo. Nenazadnje sva leta 2011, ko je uradno obiskala Slovenijo, sprejela deklaracijo o poglobitvi odnosov med državama. Ko gre za njeno evropsko voditeljstvo, kar je drugi razlog, pa naj povem, da je 16 let vodila ne samo Nemčijo ampak na nek način z drugimi voditelji tudi Evropsko unijo in da je bila steber zanesljivosti. Ves ta čas, kolikor sem poznal kanclerko Angelo Merkel, naj sva se strinjala ali ne, sem vedno vedel, da ima pred očmi enake vrednote in da je glede vztrajanja pri njih vedno zelo zanesljiva. Ta zanesljivost, ta verodostojnost je nekaj kar in mi in celotna Evropska unija tako zelo potrebuje, da bi se okrepilo zaupanje v ta mirovni projekt. Zato si želim, da bi vsi skupaj razumeli tudi to, da je ona pripravljena sprejet osebno to odlikovanje kot nekaj kar si tudi ona želi kot svojo dediščino, se mi zdi.

Rosvita Pesek: To ni običaj ne? Navadno veleposlanik izroči…

Predsednik republike Borut Pahor: Običajno ja, zlasti ko gre za tako pomembne evropske in svetovne voditelje, običajno je ob takih slovesih priznanj in odlikovanj veliko, kanclerka Merklova se je odločila, da ga osebno sprejme in to se mi zdi mora biti za Slovenijo en trenutek radosti. Imamo toliko problemov, imamo toliko težav. Vsi so rešljivi, ker večino teh težav, razen virusa, je povzročil človek, zato lahko tudi vse te težave mi rešimo. In kanclerka Merklova je bila sporočilo tega upanja, da je z vztrajnostjo, verodostojnostjo, zanesljivostjo mogoče doseči skoraj vse.

Rosvita Pesek: Naj bo tako razumljeno to najvišje državno odlikovanje. Hvala lepa gospod predsednik.

Predsednik republike Borut Pahor: Hvala lepa vam.